• Cum explici copilului de ce este nevoie de masca de protectie in magazine




    Purtarea mastii de protectie in spatiile inchise, inclusiv in magazine, a devenit obligatorie incepand cu 15 mai. Desi este greu de interiorizat acest nou obicei de a ne acoperi fata, din motive evidente, care tin in special de disconfortul pe care il resimtim la nivelul fetei, masca, ne spun doctorii si oamenii de stiinta, impiedica transmiterea picaturilor de saliva de la un om la altul. In actualul context epidemiologic, masca, alaturi de celelalte recomandari – pastrarea distantei sociale, dezinfectarea frecventa a spatiilor si a mainilor, evitarea aglomeratiilor – constituie una dintre putinele arme pe care le avem la indemana in lupta cu virusul COVID-19.

    Ceea ce este greu de inteles si acceptat de catre adulti, este de doua ori mai greu pentru copii. Dar nu imposibil! Intrarea copiilor in magazine se va face conform acelorasi reguli ca pentru adulti. Asadar, pentru ca acestia vor trebui sa poarte masca la intrarea in magazine, si pentru ca stim ca poate fi greu pentru a-i convinge, iata cateva strategii care va pot ajuta:

    Inventati un joc! Stim ca cea mai mare dificultate in relatia cu copiii este impunerea anumitor lucruri pe care noi le consideram benefice, dar pe care ei le interpreteaza ca pe o stirbire a propriei independente. Pentru toddleri si copiii de pana in 6 ani, care au o problema cu supunerea, probabil ca metoda care va da cele mai bune rezultate este de a le prezenta totul in limbajul jocului. Ne punem masca pentru ca afara avem un nor “buclucas”, plin ochi cu un virus invizibil, dar foarte razbunator, care prefera sa ne cucereasca corpul intrand prin gura si prin nas. Asemeni lui Batman, ne punem masca pe fata pentru a deveni invincibili impotriva lui. Puteti chiar sa imaginati un nume haios pentru incursiunile voastre in oras. Spre exemplu, Gasca Luptatorilor in Actiune!

    Vorbiti-le sincer si clar! Chiar daca noi adultii avem tendinta de a crede ca intelegerea copiilor este una limitata, acest lucru este destul de neadevarat. In realitate, copiii pot intelege lucruri mai complexe decat ne imaginam, si, mai ales, au aceasta minunata tendinta de a le accepta asa cum sunt. Important este ca noi sa dirijam acest efort de comunicare cu mult tact, siguranta si incredere. Increderea noastra ca ceea ce facem este bine, va construi increderea lor si atunci ei voi urma regulile noastre.

    Pregatiti-i din timp pentru noile reguli de iesit in spatii inchise sau aglomerate! Copiii au nevoie de timp pentru a accepta noi reguli, iar daca acestea nu le sunt comunicate din timp, reactia lor spontana este de a le respinge. Asadar, nu aveti pretentia ca un nou obicei sa fie acceptat fara o minima pregatire. Aceasta pregatire poate fi si sub forma de joc. Spre exemplu, printr-un joc de rol, va puteti juca de-a magazinul, iar vanzatorul si cumparatorul vor purta masti. Acest joc, intarit de explicatii, va seta cadrul pentru iesirea de-a devaratelea la magazin, in noile conditii.

    Noi suntem modelele pentru copiii nostri, iar daca noi credem in cee ace facem, si ei la randul lor ne vor urma.

  • Articole similare