• Cum vorbim cu copiii despre pandemia de coronavirus




    Subiectul pandemiei este omniprezent in presa, pe internet sau in discutiile cu cei apropiati, de cateva luni. Evident, copiii sunt expusi la aceasta tema si, inca de la cele mai mici varste, au curiozitati pe care trebuie sa le tratam cu respect si cu intelegere. Nu are niciun sens sa le ascundem subiectul sau sa il evitam, cu atat mai mult cu cat ei pot invata in aceasta perioada lucruri extrem de utile despre sanatate si igiena.

    UNICEF, organizatia mondiala ale carei misiuni sunt sanatatea si educatia copilului, ne ofera mai multe modele de dialog cu copiii de varste foarte mici, pe subiectul coronavirus. Iata cateva dintre acestea:

    1.De ce atat de multi oameni vorbesc despre ceva numit noul coronavirus? 

    Noul coronavirus face parte dintr-un grup de virusuri care ii fac pe oameni sa se simta rau. 
    Virusurile sunt organisme minuscule pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, pot fi vazute doar cu lentile speciale, prin care privesti lucrurile marunte. Cum sunt atat de mici, pot patrunde cu usurinta in corp si ii pot imbolnavi pe oameni. 

    Coronavirusurile sunt un tip de virus care poarta denumirea de corona pentru ca, vazute prin acele lentile speciale, par sa poarte o coroana. 

    Coronavirusurile exista de multi ani, dar recent, un nou membru, pe care nimeni nu il cunostea, a aparut in aceasta familie si este numit “coronavirus 2019”! 
    ÃŽn prezent aflam cum se transmite de la un om la altul si ce face in interiorul corpului nostru cand ajungem sa ne simtim rau. 

    A devenit foarte celebru pentru ca este ceva nou! 

    2. Poate intra in corpul meu? 

    Da. Dar nu calatoreste de unul singur. Pentru a calatori are nevoie sa treaca de la o persoana la alta. Acest lucru se numeste „contaminare“ si este felul in care virusul se transmite de la un corp la altul. 

    Coronavirusul nu poate calatori prea departe, asa ca pentru a fi transmis: 

     Poate sa sara de pe o mana pe alta cand oamenii se saluta printr-o strangere de maini sau se ating. De aceea este important sa iti speli mainile cu apa si sapun atat de mult cat dureaza sa canti un cantecel. Poti folosi si un dezinfectant cu alcool care se usuca singur.  

     ÃŽn urmatoarele cateva zile, daca o persoana vine sa te salute calduros, ii poti face cu mana fara a o atinge. Salutul vostru poate fi la fel de calduros doar prin gesturi si zambete! 

     Virusul poate calatori in picaturile de saliva care se transmit atunci cand vorbim, ne atingem sau stranutam. Daca vezi ca cineva tuseste sau stranuta, cel mai bine este sa stai departe de acea persoana, astfel incat picaturile de saliva sa nu ajunga la tine.  

     Sau poate ramane in asteptare pe masa sau mobilierul pe care o persoana care are virusul le-a atins si astfel ajunge la urmatoarea persoana care atinge masa sau obiectul respectiv. Dar nu iti face griji pentru ca, daca obiectele sunt curatate bine, virusul dispare de pe suprafata lor.  

    3. Și ce se intampla daca virusul intra in corpul meu? 

    Este posibil sa te simti putin rau, ca atunci cand ai o raceala. S-ar putea sa iti creasca temperatura, sa tusesti si sa simti ca iti este mai greu sa respiri.  
    Dar ca in celelalte dati cand ai mai avut o raceala, dupa cateva zile te vei simti mai bine si te vei juca din nou cu prietenii tai! 
    Dupa cateva zile, aproape toata lumea se simte din nou mai bine. 

    4. Persoanele care te ingrijesc se vor asigura ca esti in siguranta si protejat. Asadar adultii urmaresc stirile despre noul coronavirus. Acestia invata cum sa aiba grija de tine si cum sa te protejeze pentru ca tu sa fii bine. 

    Daca te simti rau, adultii vor avea grija de tine pentru ca tu sa te insanatosesti cat mai repede.  

    Și daca te-ai intalnit cu cineva care s-a imbolnavit din cauza coronavirusului, va fi nevoie sa stai acasa cateva zile chiar daca te simti bine. Astfel ei te pot ingriji mai bine daca incepi sa te simti rau si virusul nu va mai putea ajunge si la alti copii. 
    Multi oameni de stiinta lucreaza pentru a opri transmiterea virusului si pentru a crea vaccinuri care sa ne protejeze pe toti.  

    Vorbeste cu adultii care te ingrijesc si pune-le toate intrebarile pe care le ai.


  • Articole similare