Nelipsita din meniul nostru, supa poate fi mai mult decat un fel clasic
de mancare. Ea poate deveni o adevarata delicatesa, cu conditia sa stii cateva
secrete care o vor face cu adevarat spectaculoasa.
In primul rand, marii bucatari recomanda o strategie general valabila, pe
care e bine sa o respecti intotdeauna: dubleaza cantitatile la care te-ai
gandit initial. Supa este unul dintre felurile de mancare al caror gust este cu
atat mai bun cu cat sunt pregatite intr-un volum mare. Daca te ingrijoreaza
ideea ca nu va fi consumata in intregime si vei ajunge sa o arunci, avem o
solutie si pentru lucrul acesta: jumatate din supa poate fi folosita imediat,
iar cealalta jumatate poate fi congelata si o vei putea utiliza oricand
doresti.
Al doilea sfat iti va solicita atentie si precizie, insa este foarte important:
ia in calcul timpul de fierbere al fiecarui ingredient. De exemplu, morcovul si
cartoful nu au nevoie de aceeasi durata de timp pentru a fi gata. Daca le pui
in oala in acelasi timp, una dintre legume va fi compromisa, pentru ca nu va
avea gustul la potential maxim. De aceea, noteaza-ti exact intervalul de timp
necesar fiecarei legume si tine cont de acesta atunci cand le introduci in
procesul de fierbere.
Pune sare abia la final, cand supa este aproape gata. Unele legume au
cantitati importante de sodiu, mai ales daca le folosesti sub forma de
conserva. De aceea, abia atunci cand supa este la sfarsitul fierberii iti poti
da seama exact de cata sare are nevoie.
Pentru ca fiecare ingredient sa isi dezvolte intregul potential de gust,
este preferabil ca fierberea sa se desfasoare la foc mic. Daca nu respecti
aceasta regula si legumele vor fi preparate termic accelerat, atunci supa ta va
fi mai putin gustoasa.
Daca preferi sa dregi supa cu smantana, intotdeauna incalzeste-o pe
aceasta din urma inainte sa o adaugi in oala. In cazul in care omiti aceasta
etapa, smantana va avea un aspect branzit si o aroma alterata.
In concluzie, indiferent ce ingrediente preferi sa adaugi in supa, unul
trebuie sa nu lipseasca niciodata: rabdarea.