• Organizarea balconului pentru intampinarea verii





    Stim ca multora dintre voi vara li se pare foarte indepartata, mai ales ca, cu totii am intrat in aceasta perioada de izolare cand afara abia se desprimavara. Insa, in ciuda acestei perioade grele, natura si-a continuat cursul, iar pe geamul casei noastre putem vedea cat de luxurianta este vegetatia. Chiar daca nu ne putem bucura pe deplin de natura si frumusetea ei, cu totii avem un mic balcon pe care il putem transforma in coltul nostru de liniste si reverie. Fa rai din ce ai ar trebui sa fie motto-ul nostru in aceste zile cand simtim mai mult ca oricand apasarea izolarii. 

    Noi va propunem sa aduceti primavara si vara in casa voastra printr-o reorganizare a balconului, care sa va permita sederi lungi si placute. Asadar, ce puteti face pentru a avea un balcon verde, colorat si confortabil? 

    Desi majoritatea balcoanelor din apartamentele construite inainte de 1989 au primit mai mult o functie de depozitare sau utilitara – intins rufe, cu putina creativitate, chiar si balcoanele din apartamentele comuniste pot fi transformate in adevarate oaze de relaxare. 

    Primul pas este, insa, de a elimina din peisaj mobilierul vechi si lucrurile depozitate acolo care, desi nu va mai trebuiesc, pana acum nu v-ati indurat sa le aruncati sau sa le donati.

     Prin urmare, transformarea balconului dvs. trebuie sa inceapa cu o decizie: ce anume din vechea functionalitate a balconului pastrati si ce anume eliminati? Spre exemplu, puteti pastra cateva rafturi pentru dosare sau carti, puteti chiar sa instalati un dispozitiv mobil de intins rufe, insa este important sa pastrati suficient spatiu pentru zona de relaxare. 

    Cheia unui balcon reusit este combinatia dintre un mobilier bine ales, pe masura balconului, plantele si vasele acestora. In ceea ce priveste mobilierul, incercati sa masurati foarte bine spatiul pe care il aveti la dispozitie. Una dintre marile probleme este un mobilier prea masiv pentru un spatiu prea mic. Asadar, inainte de a merge la cumparaturi, masurati de doua sau chiar trei ori spatiul. Este adevarat ca nu veti avea nevoie de o investitie foarte mare, pentru ca nici piesele de mobilier nu vor fi multe: o masuta, doua scaune cu spatar sau doua fotolii mici, un puf sau cateva pernute, o etajera pentru ghivecele de flori, sisteme de prindere pentru ghivece independente, un mic covoras. 

    Atunci cand veti alege mobila pentru balcon, incercati sa alegeti una cat mai pliabila. In ceea ce priveste plantele, puteti face o combinatie intre plante aromatice si plantele ornamentale. In privinta ultimei categorii, alegeti plante ornamentale in functie de conditiile climatice ale balconului: umezeala, temperatura, expunerea la soare. Pentru un plus de stil, incercat ca vasele in care asezati plantele sa fie din ceramica, rachita sau din metal vopsit. Cu siguranta, ghivecele din ceramica, rachita sau metalice vor face o mare diferenta fata de cele din plastic.

    Dupa achizitionarea mobilierului, puteti alege si cateva piese care vor crea o atmosfera relaxata in balconul vostru: lampi cu lumanari, ghirlande de lumini, un hamac, un suport pentru reviste sau carti, perdele, draperii sau jaluzele pentru o atmosfera mai intima.  

  • Articole similare