• Recomandarile OMS pentru activitatea fizica de acasa





    Avem deja doua luni de cand am intrat in izolare si nu mai putem merge la sala sau in parcuri. Desi izolarea inseamna mai putine oportunitati de a face activitate fizica, pentru o stare de sanatate buna, avem nevoie de mobilizare si putina vointa pentru a mentine un anumit ritm de miscare fizica. Lipsa de miscare fizica este una dintre cele mai intalnite cauze ale incidentei bolilor cardiovasculare. Sedentarismul, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este cauza decesului a peste 5 milioane de vieti anual la nivel global.

    Prin urmare, de cata activitate are nevoie organismul nostru pentru a ramane sanatos? Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii ne recomanda sa avem cel putin 150 de minute de activitate moderata pe saptamana sau 75 de minute de activitate fizica intensa, precum si cel putin doua zile in care sa exersam activitati de intindere ale muschilor.

    Pentru a ramane activ, OMS a formulat o serie de recomandari:

    Pauze de lucru- daca faceti o munca de birou de acasa, OMS ne recomanda sa ne luam pauze de 1-2 minute la fiecare 20-30 de minute de sedere in fata computer-ului. In cele 1-2 minute ne este recomandat sa face cativa pasi, sa ne jucam cu animalul de casa, sa facem mici intinderi. Incercati sa alternati asezarea pe masa cu statul in picioare. Este indicat chiar sa lucrati din picioare un anumit timp.

    Urcati scari. Faceti din scari cel mai bun prieten, in special daca le aveti in casa sau la bloc. Urcarea scarilor in viteza, cel putin de doua ori pe zi v ava imbunatati mult conditia fizica.

    Intariti muschii folosindu-va propriul corp. Lucrul cu propriul corp este cel care actioneaza cel mai bine pentru tonifierea muschilor. Asadar, o combinatie de genoflexiuni, flotari, plank-uri, facute in seturi de 2 pana la 4, timp de 8-15 repetari pentru fiecare exercitiu, sunt extrem de indicate si vin sa completeze exercitiile de aerobic.

    Dansul – Dansul este o activitate excelenta pentru ritmul cardiac si musculature. Este comparabil cu orice activitate sportiva intrucat poate atinge un ritm intens repede si este si extrem de placut prin eliberarea endorfinelor.

    Joaca cu copiii si animalele de companie – Copiii si prietenii patrupezi se misca mult si au o nergie debordanta. Intrati in jocul lor si tineti ritmul cu ei. S-ar putea sa aveti parte de mai multa activitate fizica decat v-ati putut imagina.


  • Articole similare