• 11 lucruri fascinante despre Luna


    Satelitul natural al pamantului a fascinat dintotdeauna comunitatea stiintifica, dar si pe oamenii obisnuiti. Momentul in care Neil Armstrong a devenit primul pamantean care a pasit vreodata pe suprafata selenara a fost descris chiar de astronautul american, printr-o expresie care a devenit legendare: ”Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”. Iata cateva lucruri interesante despre Luna, pe care merita sa le cunosti:

     Este singurul satelit natural al Pamantului, insa nu este singurul corp ceresc de acest tip din sistemul nostru solar. Luna este, ca marime, al cincilea sateliti dintre cei naturali aflati in aceasta configuratie planetara.

     Luna efectueaza o orbitatie completa in jurul Pamantului la fiecare 27,3 zile.

     Mons Huygens este cel mai mare munte de pe suprafata selenara. Inaltimea lui ajunge la 4700.

     Efectul gravitatiei pe Luna are o forta care reprezinta doar 17% din cel care actioneaza pe Pamant.

     Suprafata selenare contine numeroase cratere, cauzate de impactul asteroizitlor  si al cometelor care s-au lovit de satelitul natural al Terrei, de-a lungul vremii.

     In timpul zilei, suprafata Lunii este foarte fierbinte (media este de 107 grade Celsius), iar in timpul noptii aceasta devine foarte rece (in medie, are -153 de grade Celsius).

     Mareele de pe Terra sunt cauzate intr-o mare masura de forta gravitationala a Lunii.

     Eclipsa lunara se produce atunci cand Pamantul se afla pozitionat intre Soare si Luna.

    Luna se indeparteaza de Pamant cu aproximativ 3,8 centimetri in fiecare an. Oamenii de stiinta au estimat ca va continua sa faca acest lucru si in urmatorii 50 de miliarde de ani. La sfarsitul acestei perioade, Luna va avea nevoie de 47 de zile pentru a efectua o orbitatie completa in jurul Pamantului.

     Pe luna se produc, destul de frecvent, cutremure. Astronautii au reusit sa le consemneze cu ajutorul seismografelor, in timpul misiunilor spatiale.

     Pe suprafata selenara au reusit sa paseasca, pana acum, doar 12 oameni. Toti au fost astronauti americani.


  • Articole similare