• Cum gestionezi schimbarea dentitiei de lapte cu cea definitiva


    In jurul varstei de 6-7 ani, cei mai multi copii incep sa parcurga perioada in care dintii de lapte cad, iar dentitia definitiva isi face aparitia. Este un moment care semnaleaza trecerea micutului tau intr-o noua etapa. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa stii pentru ca micutul tau sa beneficieze de dinti puternici si sanatosi.

    Primele semnale ca aceasta faza se apropie le vrei primi chiar de la copil. El va simti cand primul dinte se clatina si, cu siguranta, va fi incantat ca soseste momentul in care ”Zana Maseluta” il va rasplati pentru dintisorii care cad. Incearca, insa, ca entuziasmul sau sa nu se transforme in fortarea dintilor de a iesi mai repede. Explica-i faptul ca acest proces poate dura cateva zile si este important sa aiba rabdare. Daca dintele este pregatit, il poti extrage cu mana invelita intr-o tesatura perfect curata. Daca tot nu cedeaza, atunci trebuie sa te adresezi unui dentist care va realiza aceasta operatiune in mod profesionist.

    Daca un dinte cade prea devreme, din cauza fortarii sau a unui accident, acest lucru poate influenta dezvoltarea celui care apare in locul lui, riscul fiind sa creasca stramb.

    Igiena este, desigur, esentiala. Copilul trebuie sa isi spele dintii de doua ori pe zi, inclusiv in pertioada de schimbare a dentitiei. Poate evita utilizarea periutei in zona de unde tocmai a fost efectuata o extractie, insa si aceasta trebuie curatata, pentru a evita aparitia bacteriilor. In acest sens, poti folosi o ”perie” foarte moale din silicon, din categoria celor destinate bebelusilor.

    Vizita la dentist este necesara de cel putin doua ori pe an, in perioada de schimbare. Acesta poate evalua in ce masura noii dinti cresc si se dezvolta sanatos si poate recomanda un aparat dentar, in cazul in care este nevoie de aceasta interventie. Educa-ti copilul in asa fel incat sa inteleaga ca un cabinet dentar nu este un loc de care trebuie sa-i fie teama, ci, dimpotriva, un loc in care primeste ajutorul necesar.


  • Articole similare