A venit, in sfarsit, vremea sa ne bucuram de
un gratar impreuna cu prietenii nostri. Este normal sa ne fi lipsit acest
lucru, pentru ca un gratar nu este niciodata doar despre mancare, el este un
pretext de a ne povesti cele mai recente intamplari, de a rade impreuna si de a
ne bucura de compania oamenilor care ne sunt dragi. Mancarea este, insa, si ea
importanta, asa ca iti prezentam cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti
impresionezi prietenii, la urmatorul gratar pe care il vei organiza la tine
acasa.
Momentul in care asezi carnea pe gratar
este foarte important. Cum stii cand au carbunii temperatura perfecta? Tine
mana deasupra gratarului si, daca rezisti 3-4 secunde, atunci este momentul sa
pui carnea. De asemenea, este bine sa stii ca rezultatul va fi mai bun daca
asezi carbunii intr-un singur strat.
Nu incarca prea tare gratarul. Daca asezi
prea multe bucati de carne, risti ca aceasta sa ramana cruda la mijloc.
Tine cont de timpul de preparare necesar
fiecarui tip de carne. Inainte de a incepe operatiunea de gatit,
documenteaza-te despre intervalul de care carnea de porc, de peste sau de oaie
au nevoie pentru a a avea consistenta perfecta si gustul ideal.
Atentie si la condimentele pe care le folosesti
la fiecare tip de carne. Nu orice condiment merge, de exemplu, pentru porc si
pentru pui. La carnea de porc, cele mai potrivite sunt usturoiul, boia dulce
sau picanta, cimbru sau dafin. Pentru carnea de pui, poti miza pe rozmarin sau
salvie.
Pentru a te asigura ca pulpele de pui vor
fi bine patrunse, cresteaza-le cu un cutit in partile cele mai groase, inainte
de a le aseza pe gratar.
Muschiul de vita este un sortiment foarte
special, caruia trebuie sa ii acorzi atentia cuvenita. Se lasa la fript mai
putin timp si se pune pe gratar atunci cand jarul este puternic, pentru ca
exteriorul sa fie fript, iar interiorul sa fie suculent si fraged. Daca
procedezi asa, vei obtine un muschi de vita in sange sau unul medium rare.