• Cum sa iti ajuti copilul sa iubeasca lectura



    Intr-o epoca a gadgeturilor, a jocurilor video si a retelelor sociale, sa inveti un copil sa adore cartile pare o misiune imposibila. Insa, daca avem putina rabdare si daca intelegem noi insine farmecul cartilor, nu este deloc asa. Tehnologia si cartea nu se exclud reciproc, dimpotriva, ele se pot completa intr-un mod foarte fericit. Iata cum sa resusesti mai usor acest lucru.

    De fapt, chiar de aici trebuie sa incepi: sa nu pui in antiteza interesul față de tehnologie cu dragostea de carte. Sa ii transmiti copilului ca ele sunt compatibile si reprezinta doua universuri ale cunoastere, iar fiecare dintre ele are beneficiile sale. Lectura nu este o corvoada sau o pedeapsa, ci o lume minunata, in care isi poate gasi preferintele si ceea ce i se potriveste.

    Apoi, o idee la fel de buna este sa nu restrictionezi cartile la acea celebra lista de lecturi obligatorii pentru scoala. Chiar daca va trebui sa le parcurga si pe acelea, lasa-l sa descopere singur ce genuri de carti ii plac si ce autori. Desigur, este necesar sa respecte restrictiile si posibilitatile varstei sale, insa lectura este o experienta profund personala iar noi, ca parinti, trebuie sa intelegem ca va avea mai multe sanse sa o indrageasca daca respectam acest lucru.

    Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este ca, mai ales la varste mici, copiii sunt influentati mai mult de actiunile parintilor, decat de ceea ce acestia le spun, in mod abstract. Mai simplu spus, daca vor vedea ca lectura este o ocupatie de rutina in familie, vor tinde sa o adopte si ei, mult mai usor. Desigur, la inceput le vom citi noi povesti sau poezii insa, pe masuta ce va invata sa citeasa singur, rutina de a citi in familie poate deveni una dintre cele mai mari placeri, dar si un moment de conexiune foarte frumoasa. Este un obicei de care isi va aminti si la varsta maturitatii si, atunci cand va fi adult, i se va parea firesc sa il preia si in familia pe care urmeaza sa si-o alcatuiasca, la randul sau.

  • Articole similare