• Unde ne petrecem timpul liber in aceasta vara fara pericolul de a ne infecta!


    Vara vine nu numai cu concedii, dar si cu week-end-uri care datorita vremii frumoase par mai lungi si care se cer traite intr-un ritm cat mai alert. Cu toate acestea, nu putem uita ca suntem in plina pandemie de coronavirus, cu o crestere ingrijoratoare a numarului de infectari in fiecare zi. De aceea, petrecerea timpului liber, fie ca este pentru o vacanta bine meritata, fie ca este pentru week-end, trebuie sa se petreaca cu respectarea tuturor regulilor de prevenire a raspandirii virusului: purtat masca in locurile aglomerate si in special in locurile inchise, distantare sociale, spalarea si dezinfectarea regulata a mainilor. Dincolo de aceste masuri, exista insa si cateva masuri suplimentare pe care le puteti lua:

     

    Piscina inchisa sau deschisa? Medicii si specialistii in sanatate publica recomanda mai degraba alegerea unei piscine interioare dacat a unei piscine exterioare. Motivul tine in primul rand de aglomeratia dintr-un astfel de loc. Pentru ca este vara, foarte multi oameni merg la stranduri si la piscine in aer liber si, chiar daca ni se pare ca acolo suntem mai protejati pentru ca suntem in aer liber, in realitate riscam sa ne trezim in aceeasi apa cu alte sute de oameni. Pe de alta parte, intr-o piscina interioara apa este mai bine filtrata si curatata, cu timpi precisi alocati acestei operatiuni.

     

    Este marea un loc sigur? Apa din mare pare sa fie cea mai sigura dintre toate, in primul rand datorita cantitatii mari de apa si a curentilor care aduc apa din larg. Pe de alta parte, daca apa din mare este mai sigura ca apa din piscina, la plaja trebuie mentinuta distantarea fata de ceilalti oameni. Asadar, daca intentionati sa mergeti la mare, alegeti plaje care nu sunt foarte populare sau mergeti in zilele saptamanii, pentru ca atunci aveti mai multe sanse de a nu va inghesui pe acelasi petic de nisip cu zeci de alti oameni in jurul vostru. In ceea ce priveste servirea meselor si cazarea, incercati sa va faceti un orar astfel incat sa nu va intalniti cu prea multi oameni in acelasi loc. Ca o masura in plus de precautie puteti favoriza comandarea mancarii la un restaurant, dar servirea acesteia in camera, pe patura sau pe plaja. De asemenea, daca aveti o cazare cu bucatarie, luati in calcul pregatirea meselor chiar de voi insiva.

     

    O vacanta sau o iesire la munte. Daca vacanta la munte presupune multe drumetii si mult stat in natura, atunci acesta este un scenariu in care ar trebui sa va simtiti protejati. Daca insa mergeti la munte pentru a vizita locuri inchise – pesteri, saline, muzee – trebuie sa va luati mijloace suplimentare de protectie. Spre exemplu, sa verificati orarul acestor locuri pe care intentionati sa le vizitati si sa mergeti fie la inceputul programului, fie spre sfarsitul acestuia, atunci cand este de asteptat ca aglomeratia sa nu fie asa de mare.

     

    Ca principiu de baza, evitati aglomeratiile, fiti rigurosi in folosirea mastii si a spalatului pe maini, si veti avea o vacanta linistita.

     


  • Articole similare