• Cum sa ai o viata mai sustenabila?

    Cum sa ai o viata mai sustenabila?

    Alegerile pe care le facem zilnic au un impact enorm asupra mediului in care traim, asupra climei si a biodiversitatii. De la ce, cat si cum mancam, cu ce si de unde ne imbracam, si pana la obiceiurile de locuire, exista mult loc pentru decizii prietenoase cu mediul, astfel incat existenta noastra sa nu se transforme in ceva ireversibil pentru natura din jurul nostru. Iata cateva idei care v-ar putea conduce spre o viata mai sustenabila : 

    1. Reducerea consumului de energie in casa prin: lumini stinse in casa daca nu sunt folosite, instalarea de termostate, folosirea unor becuri ecologice, reducerea consumului de aer conditionat, renuntarea la uscatorul electric de rufe. 

    2. Incearca sa pui in practica un mic experiment de viata sustenabila. Fie ca este vorba de a reduce la maximum consumul de plastic, de a reduce risipa alimentara sau de a manca vegan, aceste noi obiceiuri ale tale se pot extinde asupra restului familiei, si, de acolo, asupra unui grup mai mare, fie ca sunt prieteni, colegi sau oameni cu aceleasi interese. 

    3. Recicleaza! Recicleaza cat de mult posibil, chiar daca asta presupune sa identifici acele locuri speciale unde se face asta si sa aloci un timp special pentru a transporta deseurile reciclabile. Pentru deseuri precum baterii sau electronice, se pot identifica acei agenti comerciali care le primesc pentru reciclare. 

    4. Gandeste de doua ori inainte de a cumpara! Fiecare produs cumparat are un impact asupra mediului, de la materialele folosite pentru producerea lui, pana la ambalaje, energia din procesul de productie, transport. De aceea, orice decizie de cumparare este bine sa fie insotita de cateva intrebari cheie: la ce imi serveste ? pentru cat timp ? mai am un astfel de produs acasa ? 

    5. Gaseste mijloace alternative la transportul cu masina. Macar de cateva ori pe saptamana, masina personala poate fi inlocuita cu mijloace alternative, fie ca este vorba despre transport in comun, bicicleta sau trotineta. 

    6. Revinde si doneaza. Acele obiecte sau piese vestimentare de care nu mai ai nevoie pot capata o noua viata prin revindere sau donare. Astfel, poti contribui la reducerea comertului de produse de unica folosinta sau foarte ieftine, a caror viata este foarte scurta si care sfarsesc la gropile de gunoi. 

  • Articole similare