• 10 lucruri uimitoare despre pasari



    Aproape oriunde am fi in lume, vom intalni macar o specie de pasare care ne va bucura privirea. Creaturi absolut fascinante, sursa de inspiratie a omenirii pentru dorinta de a zbura, pasarile sunt, cu siguranta, fiinte despre care merita sa stii cat mai multe lucruri. Iata cateva dintre acestea:

     Pe suprafaÈ›a planetei Pamant, exista peste 10.000 de specii diferite de pasari.

     Oamenii de stiinta sunt de parere ca au evoluat din teropode, o familie de dinozauri dinozaurii vertebraÈ›i cu 2 sau mai multe picioare.

    Anumite oase ale pasarilor sunt lipsite de maduva, ceea ce le ajuta sa se desprinda de pamant si sa zboare.

     Specia care depune cele mai mari oua in raport cu marimea corpului lor este kiwi, care traieste in Noua Zeelanda si se afla pe cale de disparitie.

    Cea mai mare specie de pasari din lume este strutul. De asemenea, acestea depun cele mai mari oua si au cea mai mare viteza de alergare (pana la 97 de kilometri pe ora). O alta trasatura unica a strutilor este ca au ochii cei mai mari dintre toate fiintele care traiesc pe uscat. Marimea lor poate ajunge comparabila cu cea a unei bile de biliard.

     Aproape 20% dintre toate speciile de pasari sunt migratoare, adica se deplaseaza pe distante lungi, atunci cand se schimba anotimpurile, pentru a gasi regiunile care le ofera cel mai bun confort termic.

     Corbii au un talent mai putin cunoscut: se pricep de minune sa imite limbajul uman sau sunete din mediul inconjurator, chiar si zgomotul facut de motoarele de masini. Atunci cand petrec o perioada lunga de timp in captivitate, se pot dovedi mai iscusiti la reproducerea cuvintelor chiar si decat papagalii.

    Unele rate dorm cu un ochi deschis, pentru a proteja intregul grup atunci cand se afla impreuna cu alte ”surate”.

     Papagalul care poate sa rosteasca cele mai multe cuvinte este Einstein, un exemplar cu o inteligenta superioara, aflat la Gradina Zoologica din Knoxville, Tennessee.

     Pinguinii au penajul alb-negru ca o masura de adaptare la mediu, deoarece acesta functioneaza si ca un instrument eficient de camuflaj.

  • Articole similare