• Cum sa-ti ajuti copilul sa devina independent la joaca

     

    Foarte multi parinti cauta resurse de activitati pentru copii, se preocupa in permanenta de tipul de joaca in care este antrenat copilul si chiar initiaza jocuri cu care sa tina copilul ocupat. Fara a fi ceva rau, in cazul in care acest tip de relationare cu jocul trece prea mult prin filtrul parintelui, copilul poate la un moment dat sa devina mai putin implicat si activ in initierea jocului, ceea ce pe termen lung se poate transforma intr-o povara pentru parinte, care se va simti din ce in ce mai responsabil pentru joaca copilului, iar pe de alta parte, poate diminua initiativa copilului. Asadar, in acest proces de gasire a echilibrului intre implicarea parintelui in jocul copilului si independenta copilului la joaca, sunt cateva lucuri pe care le puteti face pentru a stimula autonomia copilului in crearea propriilor momente de joaca :


    Organizarea spatiului. Cu cat spatiul este mai ordonat, intuitiv si la indemana copilului, cu jucarii asezate pe rafturi, vizibile, cu mici colturi de activitati, cu atat copilul va fi mai tentat sa-si creeze propriile jocuri. Un spatiu aerisit, bine compartimentat, cu mobilier la nivelul copilului va avea un rol important in structurarea independentei copilului.

     

    Asigura o tranzitie usoara. Timpul pentru joaca trebuie gandit ca unul in care copilul sa nu se simta presat si in care parintele sa aiba timp sa faca tranzitia de la joaca in doi la joaca independenta. Pentru acest moment trebuie sa asigurati copilul ca sunteti prin preajma, ca aveti propria treaba, dar ca il puteti ajuta ori de cate ori are nevoie. Aceasta regula simpla va ajuta copilul sa se simta confortabil sa ramana singur la joaca, fara a se simti in nesiguranta.

     

    Practica observarea pasiva. Inca de cand copilul este bebelus, incearca sa nu intervii imediat in actiunea pe care o desfasoara. Daca copilul rostogoleste mingea, nu te grabi sa i-o aduci. Mai degraba, ai rabdare sa vezi ce actiune intreprinde si intervino doar atunci cand copilul manifesta frustrare. Vorbeste cu el, exprima in cuvinte ceea ce el nu poate, insa nu te grabi sa intervii. Acest lucru ii va da incredere copilului iar pe masura ce va creste il va face sa se simta puternic si stapan pe actiunile pe care le face.

     

    Plictiseala este aliatul copilului. Din ce in ce mai putini copii mai au timpul si privilegiul de a se plictisi. Printre multele activitati in care copiii sunt angrenati, timpul petrecut de unii singuri, chiar si in plictiseala deplina, devine aproape inexistent. Din acest motiv, foarte multi psihologi atrag atentia asupra nevoii de plictiseala a copiilor. De ce? Pentru ca plictiseala este acea fereastra mentala care ii mobilizeaza pe copii spre urmatoarea activitate creativa. Este cea care ajuta copilul sa devina activ, creativ si sa-si descopere cu adevarat interesele.

  • Articole similare