• Ce cantitate de fructe si legume ar trebui sa consumam in fiecare zi

     



     

    Primavara este deja aici si aduce cu ea vestitele trufandale de sezon. Varietatea de fructe si legume proaspete pe care le gasim este tot mai mare, iar acest lucru este o veste minunata pentru organismul nostru. Desigur, in magazinele cora te asteapta soiurile tale preferate, astfel incat sa ii oferi organismului tau portia de vitamine, minerale si energie sanatoasa de care are nevoie. Insa cat de mare ar trebui sa fie aceasta portie?

     

    Recomandarile specialistilor, asumate de autoritatile de sanatate publica din mai multe tari, spun ca fiecare dintre noi ar trebui sa consumam in fiecare zi cel putin 400 de grame de fructe si legume. NHS, autoritatea nationala de sanatate din Marea Britanie, a enumerat si motivele pentru care este indicata aceasta cantitate:

     

    Fructele si legumele sunt o sursa buna de vitamine si minerale, inclusiv acid folic, vitamina C si potasiu.

    Ele reprezinta, de asemenea, o sursa excelenta de fibre alimentare, care pot ajuta la mentinerea unor intestine sanatoase si la prevenirea constipatiei si a altor probleme de digestie. O dieta bogata in fibre poate reduce, de asemenea, riscul de cancer intestinal.

    Fructele si legumele  pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima, accident vascular cerebral si unele tipuri de cancer.

    In plus, ele contribuie la o dieta sanatoasa si echilibrata.

    Au un gust delicios si exista o mare varietate din care sa alegeti.

    De asemenea, fructele si legumele au un continut scazut de grasimi si calorii (cu conditia sa nu le prajiti). De aceea, consumul lor va poate ajuta sa va mentineti o greutate sanatoasa si sa va pastrati inima sanatoasa.

     

    Pentru a profita la maximum de beneficiile lor, cele 400 de gramei ar trebui sa includa o varietate cat mai mare de fructe si legume, dat fiind ca acestea contin diferite combinatii de fibre, vitamine, minerale si alti nutrienti.

     

    Aproape toate fructele si legumele pot fi luate in considerare, atunci cand calculam portiile zilnice. Ele pot fi proaspete, congelate, conservate, uscate sau sub forma de  suc. O exceptie importanta este reprezentata de cartofi, pentru ca acestia contin mai ales amidon si mai putin din celelalte elemente nutritive.

     

  • Articole similare