Primavara este deja aici si aduce cu ea
vestitele trufandale de sezon. Varietatea de fructe si legume proaspete pe care
le gasim este tot mai mare, iar acest lucru este o veste minunata pentru
organismul nostru. Desigur, in magazinele cora te asteapta soiurile tale preferate, astfel incat sa ii
oferi organismului tau portia de vitamine, minerale si energie sanatoasa de
care are nevoie. Insa cat de mare ar trebui sa fie aceasta portie?
Recomandarile specialistilor, asumate de
autoritatile de sanatate publica din mai multe tari, spun ca fiecare dintre noi
ar trebui sa consumam in fiecare zi cel putin 400 de grame de fructe si legume.
NHS, autoritatea nationala de sanatate din Marea Britanie, a enumerat si
motivele pentru care este indicata aceasta cantitate:
Fructele si legumele sunt o sursa buna de
vitamine si minerale, inclusiv acid folic, vitamina C si potasiu.
Ele reprezinta, de asemenea, o sursa excelenta
de fibre alimentare, care pot ajuta la mentinerea unor intestine sanatoase si
la prevenirea constipatiei si a altor probleme de digestie. O dieta bogata in
fibre poate reduce, de asemenea, riscul de cancer intestinal.
Fructele si legumele pot ajuta la reducerea riscului de boli de
inima, accident vascular cerebral si unele tipuri de cancer.
In plus, ele contribuie la o dieta sanatoasa
si echilibrata.
Au un gust delicios si exista o mare varietate
din care sa alegeti.
De asemenea, fructele si legumele au un
continut scazut de grasimi si calorii (cu conditia sa nu le prajiti). De aceea,
consumul lor va poate ajuta sa va mentineti o greutate sanatoasa si sa va
pastrati inima sanatoasa.
Pentru a profita la maximum de beneficiile
lor, cele 400 de gramei ar trebui sa includa o varietate cat mai mare de fructe
si legume, dat fiind ca acestea contin diferite combinatii de fibre, vitamine,
minerale si alti nutrienti.
Aproape toate fructele si legumele pot fi
luate in considerare, atunci cand calculam portiile zilnice. Ele pot fi
proaspete, congelate, conservate, uscate sau sub forma de suc. O exceptie importanta este reprezentata
de cartofi, pentru ca acestia contin mai ales amidon si mai putin din celelalte
elemente nutritive.