• 6 lucruri uimitoare pe care le putem invata de la copii


    La inceputul acestei saptamani celebram copiii si copilaria, etapa din vietile noastre care ar trebui sa fie cea mai incantatoare si mai plina de oportunitati pentru o dezvoltare armonioasa. Copiii sunt, in pofida a orice s-ar crede, nu numai ghidati in acest drum al dezvoltarii, ci pot fi ei insisi ghizi pentru parintii sau adultii din jurul lor. Avem cu totii ce invata de la copii, in special in ceea ce priveste felul in care actioneaza si se motiveaza. Daca noi ii putem invata despre etica, reguli si importanta valorilor, felul in care ei actioneaza poate fi o constanta sursa de inspiratie pentru noi.


     Nu renunta! Cea mai importanta lectie pe care ne-o servesc copiii nostri in fiecare zi este aceea de a nu renunta nicioada. Ati vazut vreodata vreun copil dand inapoi de la ceea ce vrea sa faca sau sa obtina? Nu! Probabil ca cea mai desarvarsita reprezentatie a ambitiei este atunci cand copilul invata sa faca primii pasi. In ciuda nenumaratelor cazaturi si lovituri, copilul persevereaza si nimic nu-l face sa dea inapoi de la dorinta lui de a merge. Iar ambitia lor nu se opreste aici. La fel se intampla si atunci cand invata sa numere, sa citeasca, sa deseneze. Copiii sunt de neoprit in atingerea dorintelor lor, iar acest lucru ar trebui sa fie o sursa de inspiratie pentru noi toti.


    Lectia de a fi sinceri si deschisi. Ati vazut cat de repede se imprietenesc copiii intr-un parc sau loc de joaca? Pentru ei prietenia este simpla si vine natural pentru ca scopul este unul nobil si imediat: joaca. Iar prietenii si-I fac in functie de afinitati, nu in functie de calcule si interese ascunse. Aceeasi sinceritate a sentimentelor o pastreaza si atunci cand isi exprima bucuria, tristetea, furia sau dezamagirea. De la ei putem invata oricand sa facem curat in sufletele noastre, sa exprimam ceea ce simtim si sa ne constientizam emotiile.

    Bucuria de a fi.  Doar copilaria este etapa din viata cand experimentam cea mai deplina fericire si bucurie. Copiii au minunata capacitate de a ramane ancorati in prezent, de a se mira si de a gasi magie in cele mai mici lucruri. Pentru adulti, ancorarea in prezent este adeseori cel mai greu lucru de facut. Proiectam experiente, dureri si esecuri din trecut in viitor, iar asta alimenteaza frica si incapacitatea de a ne bucura de prezent. Copiii ne pot fi antrenori si ne pot reinvata ce inseamna bucuria lucrurilor mici. Daca ii vom lasa sa o faca, viata noastra se va schimba.


    Lectia de a invata lucruri noi! Copiii, spre deosebire de aldulti, sunt intr-o permanenta cautare de experiente noi. Avantul lor de a invata lucruri noi este cel care le da oportunitatea de a deveni in permanenta mai buni. Odata cu maturitatea, noi adultii, parem sa uitam ca invatarea se produce doar prin iesirea din zona de confort. Spargerea rutinei si acceptarea unor experiente noi sunt printre conditiile unui psihic bun pe termen lung. Curajul de a incerca ceva nou ne va aduce un plus de cunoastere asupra ceea ce putem, iar copiii ne pot fi modele in aceasta aventura a auto-cunoasterii.

    Tehnologia! Copiii nostri s-au nascut in era digitala iar pentru ei tehnologia este o prelungire a propriilor degete. Chiar daca preferinta lor pentru lumea virtuala poate fi infricosatoare pentru noi, cu totii trebuie sa fim constienti ca fara sa le invatam limbajul si fara o imersiune in lumea lor, nu le putem fi modele si parteneri pe termen lung. De aceea, tehnologia nu mai trebuie privita ca o vrajitoare rea care fura timpul si mintea copiilor, ci ca pe un instrument in care noi si copiii nostril ne intalnim pentru cunoastere si invatare. In acest proces, noi le putem fi ghizi in a discerne intre multitudinea de surse de informatii, adesea inselatoare, iar ei ne pot fi antrenori in ceea ce priveste integrarea tehnologiei in vietile noastre.


    Puterea de a ierta si de a iubi neconditionat! Copiii au imensa capacitate de a iubi neconditionat. Chiar daca le gresim adesea, ii certam si ne infuriem pe ei, copiii au acest dar extraordinar de a ne ierta. Acest dar trebuie pretuit si nu exploatat! Chiar daca stim ca ei ne vor iubi indiferent cat le vom gresi, acest fapt trebuie sa fie un imbold ca noi sa devenim mai buni. Copiii sunt adevarata noastra lectie de bunatate, iubire si iertare!

     


  • Articole similare