• Cum sa comunici mai bine


    Iti este, destul de des, dificil sa iti exprimi ideile si sa te faci inteleasa? Se intampla sa constati ca gandurile tale nu isi gasesc cea mai buna reproducere prin cuvinte? Ai uneori sentimentul ca esti ”pierduta in traducere”? Sunt sentimente pe care le experimenteaza foarte multi oameni. Fie pentru ca sunt mai introvertiti, fie pentru ca nu au avut de unde sa invete tehnici de comunicare eficiente. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta in astfel de situatii.

    In primul rand, pentru a comunica mai bine, este esential sa inveti sa asculti mai bine. Poate parea un paradox, insa nu e deloc asa. Actul comunicarii presupune o interactiune reala si o conectare a persoanelor care sunt implicate in el. Sa asculti nu inseamna doar sa intelegi cuvintele celuilalti, ci si emotiile sale si sa descriptezi inclusiv mesajele din limbajul gestual. Incearca sa iti perfectionezi aceste calitati si vei constata ca intreaga comunicare va atinge niveluri mult mai profunde.

    Un alt lucru foarte important este sa tii nivelul de stres sub control. In momente precum disputele in familie, interviurile pentru un loc de munca sau confruntarea unei persoane cu care ai o neintelegere, stresul risca sa iti compromita sansele de a te exprima clar. Incearca sa fii constienta in permanenta de acest lucru. Daca incordarea ta atinge un nivel prea mare, atunci fa o pauza pentru a-ti aduna gandurile. In cazul in care acest lucru este posibil, amana discutia respectiva pentru un moment in care vei fi mai relaxata. Daca acest lucru nu se poate, atunci invata diferite tehnici de control al respiratiei, care te vor ajuta sa reduci nivelul de stres.

    Argumentatia face si ea parte din strategiile unei comunicari reusite. Incearca sa iti fundamentezi fiecare idee pe care o emiti pe fapte clare si demonstrabile. In acest fel, credibilitatea iti va siguranta de sine de care ai nevoie pentru a-ti sustine ideile cu femitate si claritate, ceea ce va imbunatati actul de comunicare in ansamblul sau.


  • Articole similare