• 10 alimente care ajuta dezvoltarea creierului copilului mic

    10 alimente care dezvolta creierul copilului mic

    Te apropii cu pasi repezi de momentul diversificarii sau ati trecut deja prin primele experiente cu mancarea solida ? Oricare ar fi inceputul, diversificarea este un proces cu multe etape, iar ceea ce pare acum ca nu functioneaza pentru ca bebelusului nu ii place sau refuza, la un moment dat va da roade. Tot ce trebuie sa faci este sa te inarmezi cu multa rabdare, speranta si un plan bun. Ca parte a acestui plan, pe care iti recomandam sa il validezi cu pediatrul copilului, poti consulta o lista cu alimente de inceput care contribuie la dezvoltarea creierului copilului tau. 


    Avocado este un aliment bogat in nutrienti si grasimi bune care este foarte usor de digerat de stomacul imatur al bebelusului. Pe langa vitamine si minerale, grasimile contribuie la dezvoltarea celulelor nervoase.  Facut piure, are o textura cremoasa si fina, foarte atractiva pentru copiii mici. 

    Uleiul de masline este o grasime pura, cu o mare valoare nutritiva pentru alimentatia bebelusului. Adaugat in piureurile acestuia, uleiul de masline ajuta functionarea corecta a metabolismului, iar acizii grasi – Omega 3 si 6 contribuie la  dezvoltarea creierului. 

    Iaurtul grecesc. Grasimile sunt importante pentru dezvoltarea creierului, iar un iaurt grecesc integral poate contribui la dezvoltarea celulelor nervoase. 

    Spanacul si kale. Ambele contin vitamine si folati care sunt legate de scaderea riscului de a avea dementa la varste inaintate. Multi copii le refuza sub forma de salate sau chiar piureuri simple, insa adaugate in omlete, quiche-uri, checuri aperitiv sau smoothiuri, acestea vor fi mai usor accepatate. 

    Ovazul integral este bogat in fibre si proteine si ajuta la circulatia arterelor de la nivelul creierului. Poate fi oferit bebelusilor si copiilor mici sub forma de budinca. Indulcita cu miere, banane si imbogatita cu putina scortisoara, va fi pe placul copiilor. 

    Merele si prunele contin quercetina, un anti-oxidant care mentine la niveluri ridicate activitatea creierului. Este important ca acestea sa fie oferite cu coaja copiilor, pentru ca in coaja se gasesc cele mai importante substante nutritive. 

    Nucile si semintele. Pline de vitamine, proteine, acizi grasi esentiali si minerale, nucile si semintele revigoreaza organismul si ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos. Le puteti oferi cu iaurt, sub forma de pasta sau le puteti folosi in pesto-uri, servite cu paste

    Ouale contin proteine si nutrienti care contribuie la dezvoltarea capacitatii de concentrare, iar copiii le adora de obicei, preparate in diverse feluri. 

    Pestele este o sursa buna de vitamina D si Omega 3, ceea ce ajuta la preventia deteriorarii proceselor mentale ale creierului si a memoriei. Somonul, tonul si sardinele sunt bogate in Omega 3 si pot fi preparate sub forma de gratar sau la cuptor. 

    Fructele de padure contin multi anti-oxidanti si vitamina C, ceea ce contribuie la o memorie buna si previne deteriorarea celulelor nervoase. 

  • Articole similare