• Antrenament pentru o gandire pozitiva

    Antrenament pentru o gandire pozitiva

    Felul in care gandesti are un impact major asupra tuturor aspectelor din viata ta. Daca te surprinzi adeseori ca ai indoieli si ganduri negre, trebuie sa stii ca acest cadru de gandire se va aplica si muncii tale, persoanelor cu care interactionezi si vietii in general, afectandu-ti major calitatea vietii. Chiar daca alungarea totala a gandurilor negative este imposibila, vestea buna este ca, printr-un antrenament regulat, poti sa treci de la o gandire predominant negativa, la o gandire pozitiva. Lupta cu negativitatea poate incepe chiar azi, practicand cateva exercitii care iti vor schimba viata. 

    #1 Exprima-ti recunostinta pentru lucrurile bune din viata ta. Psihologii cercetatori au aratat in ultimii ani ca, una din trasaturile comune ale oamenilor de succes, lideri in domeniile lor, este capacitatea de a fi recunoscator pentru intamplarile din viata cotidiana. Un apus frumos, lipsa traficului dintr-o zi, un pranz satisfacator, o conversatie buna, pot fi exemple de evenimente zilnice care, evidentiate in mintea noastra ca pozitive, vor contribui la o stare de liniste, cu energie buna. 

    #2 Comunica prin folosirea exprimarii pozitive. Desi limbajul nostru incepe sa fie modelat inca din prima parte a copilariei, puternic afectat de “nu-ul” spus de parinti sau bunici, printr-un efort de refrazare constant, poti ajunge sa ai o comunicare bazata pe cuvinte pozitive. Spre exemplu, in loc de a spune “nu pot”, poti spune “voi reusi mai tarziu”. In loc de “sunt prosti”, poti spune “au pareri diferite de ale mele. Ma intreb ce vad ei, si eu nu”. Un alt exemplu: “Nimeni nu ma asculta”, poate fi transformat in “Se pare ca anumite persoane nu asculta. Ce as putea spune pentru a avea un impact mai mare ?”. De asemenea, etichetarile persoanelor si situatiilor ar trebui sa fie cat mai rare. 

    Suntem ceea ce comunicam, de aceea, modul in care alegem sa vorbim si cum sa exprimam in cuvinte emotii si situatii va avea un impact important asupra modului in care vom rezolva sau nu situatii complexe. Practicarea unui limbaj pozitiv, orientat spre rezolvare, va reduce din anxietate si va restabili increderea. 

    #3 Invata sa respiri. Atunci cand lucram sub presiune, suntem stresati sau panicati, luam adesea decizii rapide si negandite. Regula celor 9 secunde de respiratie profunda ne poate ajuta la detensionare si la mutarea gandurilor pe respiratie, eliberand creierul.Vei fi surprins sa afli cat de importante sunt aceste 9 secunde pentru un nou mod de a vedea lucrurile, care vor parea mai clare si mai putin amenintatoare. Exercitiile de respiratie te ajuta sa ramai ancorat in prezent, ceea ce te ajuta sa-ti schimbi perspectiva. 

    #4 Fii bland cu tine si nu te ma judeca. Viata vine cu urcusuri si coborasuri. Cateodata esti sus, cateodata esti jos. Nu te mai pune la zid pentru fiecare esec ! Antreneaza-ti mintea sa vada perioadele dificile ca oportunitati de invatare si dezvoltare. 

    #5 Foloseste un app. Intr-o societate tehnologizata, o aplicatie te poate ajuta sa gasesti o mantra pentru fiecare zi, care sa-ti ghideze gandurile. Exista multe aplicatii, multe gratuite, care iti pot furniza un gand pozitiv cu care sa-ti incepi ziua. Positive thinking, Hapiffy, Pozify, sunt doar cateva exemple. 

  • Articole similare