• Cum sa-ti alegi tablourile in casa

    Cum sa-ti alegi tablourile in casa

    Tablourile, fotografiile si obiectele de arta sunt ca decorul pe un tort. Cu ele, casa va capata atractie, personalitate si contur. Pentru un neinitiat in tainele artelor, alegerea acestor piese de decor poate fi o mare provocare. Cu toate acestea, respectarea anumitor reguli iti va oferi garantia ca alegerile tale sunt corecte. 

    In primul rand, tablourile ar trebui sa respecte anumite marimi, in functie de locul unde sunt expuse.  Spre exemplu, in dormitor va puteti gandi la o piesa over-sized, asezata la nivelul ochilor, chiar deasupra patului sau pe peretele opus. In living, puteti avea o combinatie de mici tablouri grupate, sau de piese medii ca dimensiuni puse impreuna, respectand in permanenta simetria. In bucatarie si baie sunt intotdeauna de dorit cadre mici sau medii, cu printuri amuzante sau cu mesaj. 

    Stilul conteaza mult iar la acest capitol sunt cateva trucuri pe care le poti aplica. Spre exemplu, poti alege un trio de imagini care merg bine deasupra ferestrelor sau pe peretii ingusti. De asemenea, te poti juca cu stilul ramelor, fie cautand rame in acelasi stil, fie punand impreuna rame cu stiluri foarte diferite. Un alt truc ar fi sa mixezi rame din materiale diferite, spre exemplu lemn cu metal. 

    Selectarea tablourilor in functie de culoare este un alt pas important. Ca regula generala, tablourile trebuie sa replice in mare parte culorile folosite pentru vopsirea peretilor sau pe cele ale pieselor principale de mobilier. Spre exemplu, daca in living culorile dominante sunt negru cu alb si pernute rosii ca decor, atunci tablourile din acest spatiu ar trebui sa fie complementare: culorile dominante negru cu alb, cu o pata de rosu. Daca ai dubii, cel mai bine este sa ramai la alb si negru. O alta regula ar fi ca mixul de culori sa nu fie niciodata mai mare de patru, iar piesele principale sa contina aceeasi culore, chiar daca in nuante diferite. Spre exemplu, poti alege culoarea dominanta albastru, chiar daca alegi mai multe nuante – de la blue navy, pana la bleu ciel. 

    Arta trebuie sa te reprezinte. Cand cumperi pictura, fotografie sau printuri, conteaza mult ca ceea ce vezi sa trezeasca o emotie in tine. Odata cumparate, ele vor ramane multa vreme in casa ta, de aceea este important ca ele sa te reprezinte. 

    Modul cum sunt atarnate face diferenta! Multe dintre tablouri sunt puse prea sus sau prea jos. In living, distanta de 15 cm deasupra canapelei ar trebui sa fie reperul. In dormitor, piesa principala trebuie fixata chiar deasupra patului, astfel incat sa fie la nivelul ochilor privita de la departare. 

  • Articole similare