• 15 lucruri fascinante despre ochi



    Ne ajuta sa ne bucuram de frumusetea lumii inconjuratoare, sa citim, sa ne protejam de obstacole si sa ne exprimam sentimentele din priviri. Ochii sunt organe fascinante ale corpului nostru si merita sa stim mai multe lucruri despre ei. Iata cateva informatii fascinante:

    Ochiul uman poate diferentia pana la 10 milioane de culori si nuante ale acestora.

    Ochii isi pastreaza aceleasi dimensiuni pe tot parcursul vietii noastre, spre deosebire de majoritatea organelor. De aceea ni se pare ca bebelusii si copiii mici au ochii foarte mari. Pe masura ce crestem, proportia dintre ei si nas sau urechi se regleaza, pentru ca acestea continua sa creasca.

    Intr-un singur an, omul clipeste de peste 4,2 milioane de ori.

    Fiecare ochi are 107 milioane de celule si fiecare dintre acestea este sensibila la lumina.

     Vederea este un fenomen care se produce in creier. Ochii functioneaza ca o camera video, care captureaza lumina si o transmite catre creier, iar acesta proceseaza informatiile.

     Muschii globului ocular sunt cei mai rapizi din corpul nostru.

     Cea mai des intalnita culoare a ochilor este caprui. Prima persoana cu ochi albastri a trait in urma cu 6000-10.000 de ani, potrivit oamenilor de stiinta. Fiecare om cu ochi albastri are un stramos comun cu toti ceilalti oameni care au ochii albastri.

     Exista oameni care au ochii de culori diferite, de exemplu, unul caprui si celalalt albastru. Aceasta situatie poarta numele de heterocromie.

     In primele zile de viata, bebelusii nu pot detecta culorile din jur. De asemenea, chiar daca ei plang, nu pot produce lacrimi. Acestea apar, cel mai adesea, dupa primele sase saptamani de viata.

    80% dintre amintirile noastre sunt determinate de ceea ce vedem.

    Oamenii cu deficiente de vedere pot ”vedea” perfect in visele lor, chiar daca s-au nascut cu aceasta problema de sanatate.

    Este imposibil sa stranutam cu ochii deschisi.

    Corneea este singurul tesut din corpul uman care nu contine vase sangvine.

    Albinele au cinci ochi.

    Delfinii pot dormi cu unul dintre ochi deschis.

  • Articole similare