• 11 lucruri fascinante despre somn





    Somnul este una dintre activitatile cele mai placute, dar si cele mai necesare pentru organismul uman, fiind indispensabil vietii. Dat fiind ca pe 13 martie sarbatorim Ziua Internationala a Somnului, iti prezentam cateva informatii interesante despre aceasta componenta constanta a vietii noastre.

     12% dintre oameni viseaza exclusiv in imagini alb-negru.

     Omul este singurul mamifer care isi poate amana constient perioadele de somn.

     In general, activitatea sportiva ne ajuta sa adormim mai repede si sa avem un somn mai profund. Insa, daca il desfasuram chiar inainte de ora de culcare, efortul fizic tinde sa compromita calitatea somnului.

     In general, majoritatea adultilor au nevoie de sapte pana la noua ore de somn peste noapte, pentru a putea sa functioneze a doua zi la parametri optimi.

    Nou-născutii necesita intre 14 si 17 de ore de somn pe zi, de cele mai multe ori in intervale de pana la trei ore, cu pauze de o ora.

    Oamenii care nu dorm suficient au, de obicei, o pofta de mancare mai mare, din cauza scaderii valorilor leptinei, un hormon care regleaza rezervele de tesut adipos din organismul nostru.

    Daca dureaza mai putin de cinci minute sa adormim dupa ce mergem la culcare, atunci probabil ca suntem privati de somn. In mod ideal, adormitul ar trebui sa dureze intre 10 si 15 minute.

    Este un lucru adevarat ca majoritatea oamenilor se trezesc cu mai multa dificultate in fiecare luni dimineata. Acest lucru este cauzat de perturbarea programului peste weekend si are si un nume stiintific: ”jet lag social”.

     Potrivit studiilor, 60% dintre americani declara ca au avut probleme cu somnul la un moment dat pe parcursul vietii.

    Parintii de bebelusi si de copii mici pierd intervalele de somn corespunzatoare pentru sase luni  in primii doi ani de viata ai copilului.

    O buna parte dintre oameni pierd ore bune de somn din cauza stresului si a anxietatii. In cazul americanilor, numarul acestora se ridica la mai bine de jumatate din populatia tarii.

  • Articole similare