• Spanacul, secretul lui Popeye

    Spanacul, secretul lui Popeye

    Cine nu si-l aminteste pe celebrul personaj animat, Popeye Marinarul, cel care manca spanac si capata forte supranaturale? Ei bine, in aceasta poveste exista si un sambure de adevar. Crud, fiert sau la cuptor, spanacul este unul dinte cele mai sanatoase alimente, ce poate fi gatit in foarte multe feluri.

    Spanacul face parte din familia chenopodiaceelor si este originar din Iran. In Europa, a patruns in jurul anului 1200 d.H. Nu exista prea multe date in ceea ce priveste istoria spanacului. Totusi, unele surse arata ca spanacul era folosit inca din Antichitate ca remediu natural pentru curatarea si regenerarea sistemului digestiv. Principalele tipuri de spanac sunt Virofly si Matador. Primul este un soi ce se culege la patruzeci de zile de la semanare, iar cel de-al doilea este mai rezistent la frig si se culege mai tarziu.

    Cum il gatim?

    Spanacul apare primavara si toamna. Inainte de a-l gati, trebuie spalat foarte bine deoarece e plin de pamant. Cel mai indicat ar fi sa consumi frunzele crude, in salate, deoarece prin gatire isi pierd din proprietatile nutritive. Si spanacul gatit este foarte sanatos, iar preparatele pe baza de spanac sunt absolut delicioase daca stii cum sa le asezonezi. Spanacul fiert este o garnitura excelenta pentru friptura. Vegetarienii si nu numai, pot opta pentru mancaruri pe baza de spanac, ou si ciuperci. In estul Europei, spanacul se gateste cu smantana si unt. Un alt preparat gustos este placinta cu spanac si branza dulce.

    Tarta cu spanac


    Cum il conservam?

    Spanacul este o leguma destul de pretentioasa deoarece se vestejeste repede. Atunci cand cumperi spanac, trebuie sa ai grija ca frunzele sa aiba o culoare verde inchis si sa nu fie innegrite pe margini. Daca doresti sa-l conservi, inlatura coditele, fierbe-l si da-l prin masina de tocat pentru a obtine un piure. Pune-l in borcane, iar pentru o mai buna conservare poti adauga si o aspirina. Spanacul se mai poate conserva si dupa alte metode. Una dintre ele consta in uscarea si introducerea lui in borcane, care se inchid ermetic si se pastreaza intr-un loc racoros.

    Spanacul si sanatatea

    Spanacul contine un aport mare de potasiu, calciu si fier. Medicii recomanda ca in alimentatia zilnica a varstnicilor si a copiilor, sa fie introduse salatele proaspete cu spanac. Deoarece contine mult calciu, spanacul este un excelent remediu impotriva osteoporozei. De asemenea, este un bun depurativ si detoxifiant. In combinatie cu uleiul de masline, contribuie la eliminarea toxinelor. Cei care sufera de boli renale trebuie sa evite consumul de spanac deoarece este bogat in saruri ale acidului oxalic si poate produce formarea pietrelor la rinichi.
  • Articole similare