• Cum s-a nascut berea

    Cum s-a nascut berea

    Ipotezele privind originea berii si inventatorii ei s-au batut multa vreme cap in cap, pana cand istoricii au ajuns la un consens: berea nu a fost inventata de un popor anume, ci de oamenii cavernelor care, in perioada Neolitica, au inceput sa cultive si sa conserve cereale.
    Prin fierberea si fermentarea granelor, oamenii au produs astfel o bautura hranitoare si usor de conservat.

    Primele dovezi arheologice privind berea asemanatoare bauturii pe care o cunoastem noi astazi, dateaza de acum mai bine de 6.000 de ani si apartin civilizatiei sumeriene. Potrivit textelor descoperite, sumerienii produceau o bautura din orz numita Sikaru, care nu lipsea de la niciun festin. La vremea respectiva, existau in jur de zece tipuri de bere. Babilonienii au marit gama cu cel putin 34 de tipuri de bere diferite. Ceva mai tarziu, egiptenii au transformat producerea berii in afacere de stat. Initial s-a crezut ca ei sunt inventatorii berii, insa papirusurile egiptene dovedesc contrariul. Ramses al II-lea, numit si „faraonul berar”, a impus reguli foarte stricte in privinta acestei bauturi.
    Berea a ajuns in Europa cu 5.000 de ani I.H. pe doua rute: una a fost ruta danubiana, bautura patrunzand astfel in Europa de Est, cealalta a fost ruta medieraneana, berea ajungand in teritoriile din sudul Frantei.
    Manastirile au contribuit foarte mult la dezvoltarea productiei de bere. Calugarii au introdus hameiul in compozitia berii in jurul anului 1.000 si au renuntat progresiv la celelalte ierburi si mirodenii folosite la aromatizarea bauturii.
    Progresul stiintei a influentat si industria berii. Cehii din Pilsen inventeaza berea prin fermentatie lenta, mai deschisa la culoare si mai spumoasa, iar in nordul Frantei, Louis Pasteur pune la punct un sistem de protejare al berii de orice tip de contaminare, numit astazi pasteurizare. Aparitia sitemelor de refrigerare ii scapa pe producatori de corvoada de a aduce gheata din munti pentru a pastra berea, iar comertul cu bere se dezvolta spectaculos.

    Cum s-a nascut berea


    Din ce se face berea

    Berea este un produs in intregime natural, fabricat din malt, hamei, drojdie si, bineinteles apa, care reprezinta 90% din compozitia berii.

    Malt. Desi de-a lungul timpului, in compozitia berii au intrat diverse cereale, precum grau sau orez, orzul este in prezent preferat de berarii din intreaga lume. Orzul se pune la incoltit, se usuca si se macina, obtinandu-se maltul utilizat apoi in fabricarea berii.

    Hameiul este o planta agatatoare, cu flori galbene-verzui, folosite la fabricarea berii. Hameiul a fost introdus in compozitia berii acum o mie de ani si este ingredientul care ii da gust si personalitate. Poate si pentru ca doar florile plantei femela intra in compozitia sa...

    Drojdia este un ingredient pe care mult timp berarii l-au folosit fara a-l cunoaste cu adevarat. De fapt, drojdia este o ciuperca unicelulara, care, in cursul fermentarii, poate transforma un lichid dulce in alcool si dioxid de carbon, multiplicandu-se si reproducandu-se.

    Apa este un ingredient de maxima importanta, asa incat berarii impun reguli foarte stricte privitoare la apa pentru brasaj. Se foloseste apa de izvor, bogata in minerale care influenteaza in final gustul berii.

    Cum s-a nascut berea


    Cum se face berea

    1. Pentru fabricarea berii, maltul se amesteca cu apa clada, iar amestecul obtinut este tinut la o temperatura contanta pentru ca amidonul sa se transforme in zaharuri fermentabile.

    1. Prin acest amestec, se filtreaza apa care va dizolva zaharurile. Se obtine astfel un lichid inchis la culoare si bogat in zaharuri, numit must.

    1. Mustul este fiert, adaugandu-i-se acum si hameiul.

    1. Dupa ce mustul a fiert, i se adauga drojdia si incepe fermentarea. Unele tipuri de bere trec prin doua stradii de fermentare, dar nu este obligatoriu.

    1. Ultima etapa din procesul de producere a berii este imbutelierea, moment in care aceasta contine alcool, dar nu prea mult dioxid de carbon. Berarii pot adauga dioxid de carbon direct in cutie sau in sticla.

    Tipuri de bere

    In lume exista mii de tipuri de bere, intr-o paleta de culori de la galben deschis la negru. Berile se impart in doua mari categorii „Ale”, adica „berile proaspete”, obtinute prin fermentare rapida si „Leger”, obtinute prin fermentare mai lenta. Acestea sunt mai deschise la culoare si mai spumoase, avand un continut mai mic de alcool.

    Berea blonda se consuma in special vara, datorita cantitatii mai mici de alcool si a calitatilor sale hidratante.

    Berea bruna se consuma mai ales in perioada rece, avand un continut mai mare de alcool si calitati energizante.

    Exista si tipuri de bere speciale, pentru anumite tipuri de consumatori, precum berea fara alcool sau berea hipocalorica pentru diabetici cu un continut foarte slab de glucide.

    Cum s-a nascut berea


    Berea si sanatatea

    Berea nu este nociva penru sanatate, dimpotriva. Consumata moderat, berea poate contribui la evitarea afectiunilor cardiace si imbunatateste circulatia sangelui.
    Berea a fost denumita de mult timp drept painea lichida, tocmai pentru ca este considerata o bautura hranitoare, bogata in minerale si vitamine.
    Berea nu ingrasa, desi multa lume crede acest lucru. Aceasta bautura nu contine grasimi si are un continut de zaharuri mai mic decat al unei bauturi racoritoare.
    Calitatile medicinale ale berii sunt cunoscute de foarte mult timp: egiptenii o considerau drept bautura sacra si o ofereau zeilor. Femeile egiptene o utilizau pentru a-si improspata pielea. In vechea Grecie, Hipocrate prescria bere bolnavilor cu probleme diuretice, precum si pentru combaterea febrei. In Evul Mediu, berea era recomandata persoanelor depresive, considerandu-se ca hameiul avea efecte anxiolitice.

    Patru pasi pentru o bere buna

    1. Alege un pahar special pentru bere, mai lung si putin ingust in partea de sus, pentru a pastra mai bine aromele berii. Inainte sa torni bere in el, raceste-l cam o ora in frigider.

    1. Berea nu e niciodata mai buna decat atunci cand este proapata. Berea nu este o bautura care se se pastreze, iar in timp isi pierde aromele, asa ca ar fi bine sa o consumi cat este proaspata.

    1. Nu consuma bere calda, dar nici exagerat de rece. Daca o tii la frigider la o temperatura de 2 – 3° C este suficient.

    1. A pune bere in pahar este o adevarata arta. In primul rand nu agita niciodata sticla inainte. Inclina paharul la 45 de grade si toarna berea. Gustul usor amar al hameiului se simte in spuma de la gura paharului, asa ca daca-ti place berea putin amaruie, lasa sa se formeze mai multa spuma.
  • Articole similare