• Calatorii gastronomice si culturale - Germania

    Calatorii gastronomice si culturale - Germania

    cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita, vineri 13 octombrie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Germania
    Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro pregatite de Anca Toma, technician nutritionist.
    Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:

    • " Micul turist " -  la raionul gastro

    • " Cartea din valiza " - la  raionul cultura


    ​Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.
    Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :
    Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro
    Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .
    Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!
    Cartea din valiza
    Fratii Grimm  – Povesti pentru copii si familie
    „Intr-o iarna cu zapada multa, un baiat sarac trebui sa plece de acasa si sa aduca lemne pe o saniuta. Dupa ce a adunat o sarcina de vreascuri si le-a pus pe sanie, inainte de a se intoarce acasa, se gandi sa faca un foc si sa se incalzeasca, pentru ca ii inghetasera mainile de frig. Curata locul de zapada si ce gasi? O cheita de aur. «Acu», se gandi el, «unde-i cheia-i si palatul». Sapa in pamant si gasi o caseta de fier. «Numai de s-ar potrivi cheia», gandi ca pentru sine, «caci sigur sunt lucruri de pret in ea»Cerceta cutia pe toate partile, nu putu gasi gaura pentru cheie; in sfarsit, gasi una, dar asa de mica, incat abia se putea vedea. Incerca si, din fericire, cheita se potrivea. Atunci intoarse o data si… ce credeti ca a gasit in ea? »
    (Cheita de aur ­– poveste care a incheiat colectia finala publicata de Fratii Grimm)
    Iacob (1785–1863) si Wilhelm Grimm (1786–1859)
    Cei doi frati au fost folcloristi, lingvisti, filologi, doctori in drept, cunoscuti in toata lumea pentru colectia de basme publicata, in doua volume, care contine o serie de basme germane, care se regasec in literatura europeana:  Alba ca zapada, Croitorasul cel viteaz, Cenusareasa, Scufita rosie si Hansel si Gretel .
    Ce nu stiati poate este ca fratii au fost ajutati de aproximativ 40 de persoane care au venit la casa lor din Kassel,  pentru a le spune povesti  germane vechi. Majoritatea au ramas anonimi. Totusi, se disting doua nume:  Dorothea Viehmann, o vaduva care vindea in oras legume si care, fiind fiica unui hangiu, a crescut ascultand povestile calatorilor pe drumul spre Frankfurt (printre comorile ei se numara „Aschenputtel” – Cenusareasa) si Marie Hassenpflug, o tanara de 20 de ani, prietena cu Charlotte, sora lor, care provenea dintr-o familie de vaza, in care se vorbea fluent limba franceza (se stie din notite ca ea este sursa povestilor „Rotkäppchen” – Scufita Rosie, „Schneewittchen” – Alba ca Zapada si „Dornröschen” – Frumoasa din Padurea Adormita). Desi initial fratii Grimm au crezut ca povestile spuse de Marie proveneau din zona Hesse, dupa cercetari indelungate au constatat ca cele mai cunoscute dintre povesti aveau radacini internationale (origini rusesti, finlandeze, japoneze, irlandeze si slave) si fusesera deja cuprinse in cartea publicata de Charles Perrault in 1697, Povestile mamei mele gasca.
    Fratii Grimm si-au adus contributia la formarea limbii germane, in special prin dictionarul « Deutsches Wörterbuch (Cartea cu cuvinte germane »,) pe care l-au scris impreuna si prin prima carte de fonetica/fonologie a limbii germane, « Legea lui Grimm”, scrisa doar de Jacob.
    Dictionarul Fratilor Grimm avea 33 de volume si cantarea 84 kg.
    Retete
    Obatzda (crema de branza Bavareza)
    Calatorii gastronomice si culturale - Germania

    Ingrediente:
     200g branza Camembert, 100g crema de branza, 50g unt la temperatura camerei, 2 linguri de bere, 1 lingurita de boia de ardei dulce sau picanta (dupa gust), 1 ceapa mare, sare, piper, ceapa verde pentru decor.
    Mod de preparare: Tocam ceapa foarte fin. Zdrobim branza cu o furculita si o amestecam cu crema de branza si untul. Adaugam ceapa, boia de ardei dulce, sare, piper, 2 linguri bere si amestecam cu un mixer pana se omogenizeaza compozitia. O lasam la rece 30 minute, apoi presaram ceapa verde tocata marunt si o servim pe paine sau alaturi de celebrii pretzels.
    Rote Grütze (budinca de fructe)
    Calatorii gastronomice si culturale - Germania

    Ingrediente:
     500g fructe (zmeura, coacaze rosii si negre), 100g zahar brun, 40ml vin rose, semintele de la ½ pastaie de vanilie, 2 lingurite de amidon de porumb + 2 linguri de apa, un praf de sare. Pentru servit: 3 linguri de quark amestecate cu 1 lingurita de zahar pudra
    Mod de preparare: Intr-o cratita cu fundul mai gros se pun fructele, zaharul, semintele de vanilie, vinul si sarea. Se pune oala pe foc mic si se fierbe cca 20 de minute. Amestecul se paseaza apoi intr-un blender, avand grija sa ramana si bucati mai maricele de fructe. Se pune amestecul inapoi in oala pe foc si se adauga amidonul amestecat cu apa. Se amesteca si se fierbe inca 5 minute, apoi se toarna budinca de fructe in pahare de sticla. Se lasa la racit. Se serveste cu quark pe deasupra, sos de vanilie sau frisca.
    Stiati ca?
    Germania este cea mai mare tara ca numar de locuitori din U.E., avand peste 81 de milioare de oameni
    Berlinul este de circa 9 ori mai mare ca suprafata decat Parisul, avand o suprafata de 891 kilometri patrati. De asemenea, aceasta aici se gasesc mai multe poduri decat in Venetia
    In Germania exista peste 300 tipuri de paine. Exista de asemenea si muzee de paine
    Prima revista din lume a aparut in Germania in anul 1663
    Catedrala din Ulm este cea mai mare catedrala din lume avand 161,53 metri
    Germanii au inventat clarinetul, becul si calculatorul automat
    In Germania exista peste 1300 de berarii, care produc peste 5000 de tipuri de bere
    Cea mai veche autostrada din lume este German Autobahn. Este, de asemenea, cea mai dens circulata. Nu are restrictii de viteza si este singura de acest fel din Europa
    Germania mai este cunoscuta si ca taramul poetilor si ganditorilor – Bach, Beethoven si Goethe au fost toti germani, alaturi de compozitori ca  Händel, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner si  R. Strauss.  Unii din cei mai mari filosofi ai lumii au fost nascuti in Germania printre care Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche si Heidegger.

  • Articole similare