Cand vorbim de dovleac cu totii ne gandim la Halloween sau la celebra trasura a Cenusaresei. Dar, pana la povesti si legende, trebuie sa stim ca dovleacul este o leguma foarte hranitoare si gustoasa in acelasi timp.
Cele mai vechi informatii
privind utilizarea dovleacului in diverse preparate vin din Mexic si dateaza de
acum mai bine de noua mii de ani. Dovleacul era folosit atat pentru hrana
oamenilor, cat si a animalelor. Dupa colonizarea
americii, s-au inventat tot felul de povesti privind aceasta leguma, devenind vedeta
Halloween. Dovleacul se regaseste
peste tot in lume, singura regiune de unde acesta lipseste fiind Antartica. Cei
mai mari producatori de dovleac din lume sunt Statele Unite, Mexic, India si
China. Popularitatea dovleacului se datoreaza si faptului ca se poate consuma in
toate formele: crud, fiert sau la cuptor.
Cum il
gatim
Printre preparatele pe baza de dovleac, placinta
este cea mai populara. La noi,
se face in general iarna. In India, dovleacul se gateste cu unt, zahar si
condimente. In Asia se consuma dovleac, amestecat de
obicei cu orez. Popoarele asiatice gatesc
frunzele, florile si semintele dovleacului. Italienii prefera sa-l manance cu
branza sau sa-l utilizeze ca umplutura pentru ravioli. Sucul de dovleac poate
da savoare multor bauturi cu sau fara alcool.
Cum il
conservam
Dovleacul face parte din categoria
legumelor care se pastreaza cel mai bine. Se taie pe jumatate, se acopera cu o
folie de plastic si se introduce la congelator. Daca doresti sa-l folosesti pentru
placinte, cel mai bine ar fi sa-l dai pe razatoarea mare, presari putin zahar si-l
congelezi. Daca doresti sa prepari un piure, se taie felii, se coace, apoi se
paseaza. Se pune in borcanele si se pastreaza la frigider. Atentie! Daca ai
desfacut borcanul, piureul trebuie consumat imediat.
Dovleacul
si sanatatea
Dovleacul este foarte benefic pentru
sanatate, avand largi intrebuintari. Atat dovleacul, cat si semintele lui
constituie reteta ideala pentru combaterea parazitilor intestinali. Pe langa
acest lucru, desfunda vasele de sange si este eficient in ameliorarea unor boli
grave precum cancerul sau leucemia.