• Dovleacul, vedeta Halloween

    Dovleacul, vedeta Halloween

    Cand vorbim de dovleac cu totii ne gandim la Halloween sau la celebra trasura a Cenusaresei.
    Dar, pana la povesti si legende, trebuie sa stim ca dovleacul este o leguma foarte hranitoare si gustoasa in acelasi timp.

    Cele mai vechi informatii privind utilizarea dovleacului in diverse preparate vin din Mexic si dateaza de acum mai bine de noua mii de ani. Dovleacul era folosit atat pentru hrana oamenilor, cat si a animalelor. Dupa colonizarea americii, s-au inventat tot felul de povesti privind aceasta leguma, devenind vedeta Halloween. Dovleacul se regaseste peste tot in lume, singura regiune de unde acesta lipseste fiind Antartica. Cei mai mari producatori de dovleac din lume sunt Statele Unite, Mexic, India si China. Popularitatea dovleacului se datoreaza si faptului ca se poate consuma in toate formele: crud, fiert sau la cuptor.


    Dovleacul, vedeta Halloween


    Cum il gatim

    Printre preparatele pe baza de dovleac, placinta este cea mai populara. La noi, se face in general iarna. In India, dovleacul se gateste cu unt, zahar si condimente. In Asia se consuma dovleac, amestecat de obicei cu orez.  Popoarele asiatice gatesc frunzele, florile si semintele dovleacului. Italienii prefera sa-l manance cu branza sau sa-l utilizeze ca umplutura pentru ravioli. Sucul de dovleac poate da savoare multor bauturi cu sau fara alcool.


    Dovleacul, vedeta Halloween


    Cum il conservam

    Dovleacul face parte din categoria legumelor care se pastreaza cel mai bine. Se taie pe jumatate, se acopera cu o folie de plastic si se introduce la congelator. Daca doresti sa-l folosesti pentru placinte, cel mai bine ar fi sa-l dai pe razatoarea mare, presari putin zahar si-l congelezi. Daca doresti sa prepari un piure, se taie felii, se coace, apoi se paseaza. Se pune in borcanele si se pastreaza la frigider. Atentie! Daca ai desfacut borcanul, piureul trebuie consumat imediat.

    Dovleacul si sanatatea


    Dovleacul este foarte benefic pentru sanatate, avand largi intrebuintari. Atat dovleacul, cat si semintele lui constituie reteta ideala pentru combaterea parazitilor intestinali. Pe langa acest lucru, desfunda vasele de sange si este eficient in ameliorarea unor boli grave precum cancerul sau leucemia.
  • Articole similare