• Ce trebuie sa stii pentru a pune varza la murat?

    Ce trebuie sa stii pentru a pune varza la murat?


    Una dintre cele mai raspandite si apreciate activitati de toamna in gospodariile romanesti este, cu siguranta, muratul verzei. Fiecare regiune a tarii are propriile retete, transmise din generatie in generatie, inca din cele mai vechi timpuri, insa un lucru e clar: reteta de varza murata este una foarte simpla, mai ales daca tinem cont de cateva sfaturi practice pe care ti le impartasim astazi.

    1. In primul rand, ai grijia ce fel de varza alegi. Trebuie sa ai in vedere sa fie varza cu foaia mai subtire, sa fie pufoasa si sa fie de culoare verde deschis. De asemenea, incearca sa alegi verze nu foarte rotunde, ci mai tesite.

    2. Pregatirea verzelor pentru a fi puse in butoi sau in borcan, dupa preferinte, incepe cu taierea cotoarelor si indepartarea frunzelor murdare si un pic trecute. Dupa ce ai taiat cotoarele, lasa verzele 2, 3 zile afara, sa se usuce bine.

    3. Cum saram verzele? Dizolva 400 g sare in 10 l de apa. O patrime din aceasta solutie trebuie sa o distribui uniform in cotoarele verzelor. Restul apei, o dai intr-un clocot si apoi o adaugi peste verze. Secretul adaugarii apei clocotite are ca scop evitarea obiceiului de a sufla periodic in varza, ceea ce este un lucru consumator de timp.

    4. Cand pui varza in butoi sau in borcan, adauga, pe gust deosebit, gutuie, porumb, hrean si marar uscat. Daca vrei ca varza ta sa obtina o nuanta roz, adauga sfecla rosie. 

    5. Din cand in cand, verifici daca s-a acrit. Cand s-a acrit, pune deasupra un strat generos de busuioc uscat pentru a evita aparitia unui strat de mucegai.

    Ce trebuie sa stii pentru a pune varza la murat?


    Fii sigura ca ai acum toate sfaturile practice de care ai nevoie pentru a arata ca esti o gospodina desavarsita si te pricepi de minune la preparea unei retete traditionale stravechi. 

    Spor la treaba!

  • Articole similare