• Calatorii gastronomice si culturale - Spania

    Calatorii gastronomice si culturale - Spania

    cora, impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, Asociatia Alegria si partenerii lor, va invita, vineri 27 octombrie , incepand cu ora 18.00, spre o noua destinatie: Spania!
    Veti putea degusta preparate traditionale la raionul gastro pregatite de Anca Toma, technician nutritionist.
    Copiii sunt asteptati cu activitati atractive si curiozitati la atelierele:
    • "Micul artist" - raionul gastro
    • "Cartea din valiza" - raionul de cultura

    Invitam cadrele didactice sa sustina acest proiect prin implicarea grupei/clasei pe care o coordoneaza in activitati desfasurate la cora si/sau organizate la sediul gradinitei/scolii.
    Pentru informatii suplimentare si inscrierea la activitati, ne puteti contacta la :
    Asociatia “Parinte inFloresti” : tel : 0740-215980 si email : contact@parinteinfloresti.ro
    Asociatia “Alegria” : 0740-049540 si email : contact@asociatiaalegria.ro .
    Anul acesta, la cora, calatoresti unde doresti!
    Cartea din valiza
    Calatorii gastronomice si culturale - Spania
    Miguel de Cervantes – Don Quijote de la Mancha
    Romanul lui Cervantes este o lectura obligatorie, daca vrei sa te numesti cat de cat scriitor. Don Quijote de la Mancha sau Cavalerul tristei figuri  este un nobil cu o pasiune unica: cititul. Sub impresia lecturilor romanelor cavaleresti, alaturi de Sancho Panza, sluga sa, eroul se decide sa porneasca intr-o calatorie in cautarea aventurii, a pericolelor si, nu in ultimul rand a famei. Dulcineea del Toboso este iubita in numele careia isi afirm curajul. In lumea imaginara in care traieste Don Quijote, ea este o domnita nobila si frumoasa. In realitate, este doar o tarancuta din satul vecin, pe care cavalerul o vazuse, la un moment dat.
    Cea mai cunoscuta scena din roman este lupta cu morile de vant, pe care Don Quijote le confunda cu niste uriasi. Chiar daca Sancho incearca sa il convinga pe stapanul sau ca se insala, Don Quijote nu il asculta, ci se indreapta in galop spre prima moara care ii iese in cale. Din pacate, vantul puternic sfarama lancea bravului cavaler si il tranteste la pamant cu tot cu cal.
    In finalul romanului, dupa ce Don Quijote este invins de Cavalerul Albei Luni, eroul decide sa se intoarca in satul sau si sa renunte la aventuri pentru un an. El se imbolnaveste de friguri si cade la pat. Dupa un somn adanc, isi revine din nebunie, spune ca nu mai este Don Quijote, ci Alonso Quijano si ca regreta ca a citit atatea romane cavaleresti in locul cartilor valoroase. Trezirea protagonistului la realitate anunta atat moartea lui Don Quijote, cat si cea a lui Alonso Quijano.
    Cartea este scrisa cu mult umor si rafinament, iar personajul este captivant, fantezist, aventurier.
    Miguel de Cervantes (1547–1616)
    Calatorii gastronomice si culturale - Spania
    Miguel de Cervantes Saavedra este un simbol al literaturii spaniole, un romancier, poet si dramaturg, cunoscut in primul rand ca autor al romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, („hidalgo” este un reprezentant al micii nobilimi), una dintre capodoperele literaturii universale.
    Viata lui a fost tumultuoasa, presarata de o serie de evenimente: lupta in armata crestina condusa de Don Juan de Austria, vinderea lui ca sclav, incarcerarea in Algeria, patru incercari de evadare, calatorii in Andaluzia, munca lui ca agent fiscal etc.
    Lucrarea sa reprezentativa „Ingeniosul gentelman Don Quijote de la Mancha”  a fost considerata un miracol literar si il plaseaza pe Cervantes intre autorii canonici ai literaturii universale. 
    Retete
    Calatorii gastronomice si culturale - Spania
    Gazpacho andalus (Supa rece de rosii)
    Ingrediente: 1 kg de rosii bine coapte, 2-3 castraveti de gradina, 1 ardei gras, 1 ceapa mica 3-4 catei de usturoi, ulei de maslie, 1 cana de apa, sare, piper, busuioc verde, 2-3 felii de paine
    Mod de preparare: Legumele se spala bine, se curata de coaja si se taie cuburi. Miezul de paine se pune la inmuiat cu putina apa. Se adauga toate ingredientele intr-un blender si se blendeaza pana capata consistenta unei creme. In functie de cat de groasa dorim sa fie supa, putem sa mai adaugam apa si/sau ulei. Se condimenteaza dupa gust. Se serveste rece, vara chiar impreuna cu un cub de gheata. 

    Calatorii gastronomice si culturale - Spania
    Quesada Pasiega (Prajitura cu branza din Cantabria)
    Ingrediente: 200g de branza de vaci/ricotta, 2 oua, 70g unt, 500ml lapte, 200g zahar, 120g faina, coaja de lamaie, vanilie, scortisoara, un praf de sare
    Mod de preparare: Cuptorul se preincalzeste la 180°C. Untul si zaharul se bat impreuna iar apoi se incorporeaza ouale si vanilia. Se adauga apoi branza si praful de sare. Se adauga laptele iar la final se incorporeaza usor faina si scortisoara urmata de coaja de lamaie. Se pune compozitia intr-o tava pentru cuptor si se coace pentru aproximativ 35-45 min. Prajitura este gata atunci cand se rumeneste usor si scobitoarea iese curata. Se lasa sa se raceasca pentru aproximativ 15 minute si se serveste cu dulceata preferata.
    Stiati ca…
    Numele oficial al Spaniei este "Regatul Spaniei" iar imnul national al Spaniei nu are cuvinte. Cel mai tanar rege din lume a fost Alfonso al XIII-lea al Spaniei, care a devenit rege in ziua in care s-a nascut .
    Singurele teritorii europene de pe continentul african apartin Spaniei: orasele Ceuta si Melilla, din nordul Marocului.
    Din cele 38 de limbi vorbite in Europa, patru sunt din Spania: spaniola (castillana), catalana (vorbita de aproximativ 11 milioane de persoane din Catalunya, Valencia si Baleare), galiciana (3 milioane de vorbitori) si basca (1 milion de vorbitori).
    In Spania exista un oras unde 700 de persoane se numesc  „Japon”, acestia fiind  descendentai unor samurai din secolul 17 care s-au stabilit in Spania.
    Stiati ca cel mai vechi  far existent in lume este Turnul lui Hercule? Acesta se afla in Spania, fiind construit inca din secolul intai si este inca functional.
    Cel mai vechi restaurant din lume este in Madrid, se numeste Casa Botin si a fost deschis in 1725.
    Biserica Sagrada Familia din Barcelona, cea mai mare si cunoscuta opera a lui Antoni Gaudi, a fost inceputa in anul 1882 si nu este terminata nici pana acum. A fost in constructie timp de peste 130 de ani si este de asteptat sa fie completa in 2026.
    Spaniolii au inventat siesta, somnul de dupa amiaza. In Spania, timp de trei ore, intre 14.00 si 17.00, majoritatea angajatilor au pauza pentru somn sau odihna, iar majoritatea magazinelor se inchid.
    La Tomatina este un festival anual dedicat rosiilor care are loc in Spania, unde oamenii arunca mii de rosii unii in altii.
    Don Quijote a fost votata cea mai semnificativa carte din toate timpurile? Capodopera a fost scrisa de autorul spaniol Miguel de Cervantes, in 1605, iar in ziua de azi este cea mai tradusa carte din lume, depasita fiind doar de Biblie. Don Quijote si Sancho Panza, cele doua personaje remarcabile ale cartii, sunt perceputi ca eroi nationali in Spania, iar peste tot in tara pot fi gasite statui care ii reprezinta pe cei doi.
    Unii dintre cei mai apreciati si faimosi pictori din lume s-au nascut in Spania? Francisco Goya, pictorul curtii regale, Salvador Dali si Pablo Picasso – doi dintre cei mai importanti pictori ai secolului 20, Juan Miro si El Greco sunt doar cateva dintre numele pe care ar trebui sa le retii si sa le asociezi cu frumoasa Spanie.
    Real Madrid este cel mai bogat club de fotbal din lume? Pe langa asta, este si cel mai popular. Valoarea clubului este estimata la 3, 3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, „adversara” FC Barcelona are cel mai mare stadion privat din lume. Probabil ca nu mai este nevoie sa precizam faptul ca in Spania, fotbalul este privit ca un fel de a doua religie.
  • Articole similare