• Ce stim despre grapefruit?

    Ce stim despre grapefruit?

    Grapefruit-ul a fost descoperit de europeni in Jamaica, acum trei sute de ani. Este un fruct ce  provine din combinatia dintre pomelo si portocala. Cu un gust usor amarui, grapefruit-ul este unul dintre cele mai sanatoase fructe, folosit in gastronomia moderna ca ingredient atat pentru deserturi, cat si in diverse alte preparate. 


    Capitanul englez Shaddock a adus acest fruct in Europa in jurul anului 1700. La prima vedere, grapefruit-ul a fost privit cu neincredere. Englezii l-au numit ,,fructul interzis” datorita gustului sau amarui. De atunci si pana in secolul XX, nu exista prea multe insemnari privind utilizarea sa in gastronomie. La inceputul anilor 1900, grapefruitul se trasnsforma, insa, din fructul interzis, intr-o delicatesa. Initial, era nelipsit de la micul-dejun, apoi, spre mijlocul secolului trecut, a inceput sa adune in jurul lui multe retete. Unul dintre preparatele favorite ale americanilor era salata de grapefruit si portocale, garnisita cu ceapa si sos de mustar cu miere. Cele mai elegante petreceri incepeau intotdeauna cu sirop de grapefruit.

    Cum il gatim

    Grapefruit-ul confiat constituie astazi un desert delicios. Englezii se dau in vant dupa marmelada sau inghetata de grapefruit cu sirop de portocale. In afara de dulceturi, compoturi, diferite prajituri sau inghetate, grapefruit-ul poate fi folosit si in salate. Un exemplu delicios este salata de grapefruit cu creveti si maioneza. Din ,,fructul interzis” se prepara vin, bere sau chiar lichior. Coniacul de grapefruit cu miere si bucatele de portocala constituie o bautura remarcabila.


    Ce stim despre grapefruit?


    Cum il conservam

    Grapefruit-ul este un fruct ce rezista la temperaturi ridicate, de pana la 65° C. Totusi, pentru a rezista mai mult timp, este indicat sa-l tineti in frigider, dar nu mai mult de sase saptamani pentru ca se strica.

    Proprietati medicale

    Acest fruct contine, ca si lamaia sau portocala, foarte multe vitamine si minerale. In plus, un grapefruit de marime medie nu contine mai mult de 38 de Kcal, fiind indicat in dietele de slabire. Sucul de grapefruit este bogat in potasiu si calciu. Consumat proaspat, la micul-dejun, acesta acesta ne ofera o buna parte din energia de care avem nevoie in fiecare zi. 


    Ce stim despre grapefruit?


    Tipuri de grapefruit

    Grapefruit-ul alb contine mai multa vitamina C decat cel roz, de aceea este indicat in tratarea racelilor. De asemenea, este folosit in fazele incipientele ale diabetului. 

    Grapefruit-ul roz are in general mai multe vitamine decat cel alb. Sucul sau este benefic in tratarea bolilor digestive.


    Ce stim despre grapefruit?



  • Articole similare