• Traditii de Craciun la romani. Tu pe care le respecti?

     


    Marea sarbatoare a Craciunului este asteptata in Romania cu bucurie si cu nerabdare. O parte din farmecul ei consta si in traditiile care caracterizeaza fiecare regiune din tara. Unele sunt comune la nivel national, altele sunt caracteristice unor zone, insa toate reprezinta o bogatie culturala pe care merita sa o cunosti si sa o transmiti mai departe. Iata cateva dintre cele mai interesante traditii de Craciun si semnificatia lor:

    Un vechi obicei al romanilor din satele unor zone ale tarii, ca de pilda cele din Oltenia, este acela ca in Ajunul Craciunului, gospodarii sa se trezeasca dimineata devreme, sa faca focul in soba si cu o ramurica a unui pom din gradina sa jaruiasca jarul stand la gura sobei si sa spuna: "Buna dimineata lui Ajun! /C-a venit intr-un ceas bun /Sa ne-aduca:porcii grasi si unturosi /Și oamenii sanatosi; /Vacile cu vitei,oile cu miei,scroafele cu purcei,clostile cu pui,gainile cu oua......si tot asa se continua cu ceea ce gospodarii doreau sa aiba, ca in final sa se spuna: La anul si la multi ani!)

    Obiceiul colindatului a inglobat in el nu numai cantec si gest ritual, ci si numeroase mesaje si simboluri ale unei stravechi spiritualitati romanesti. El s-a pastrat asociindu-se cateodata cu celebrarea marelui eveniment crestin care este Nasterea Domnului Iisus Hristos. Exista de asemenea cantece de stea (sau colinde crestine), care au ca subiect Nasterea Domnului. ÃŽn ajunul Craciunului, pe inserat, in toate satele din tara, incepe colindatul. Copiii cu steaua vestesc Nasterea Domnului si sunt primiti cu bucurie de gazdele care ii rasplatesc cu mere, nuci si colaci.

     

    ÃŽn Maramures, cei care colinda sunt oameni in toata firea. Obiceiul este sa treaca pe la fiecare casa iar apoi, cu tot cu gazdele care i-au omenit, sa continue colindatul. Postul Craciunului ia sfarsit si fiecare se poate bucura de mancarurile rituale: preparatele din porc, sarmalele, colacii si cozonacii, prajiturile si vinul.

     Obiceiul impodobirii bradului a patruns in zonele romanesti odata cu influenta germana, cand primii studenti romani au inceput sa mearga la studii la universitatile din Berlin sau Viena, si la curtea regala a dinastiei Hohenzollern, sosita in Èšarile Romane in 1866 unde printii si printesele au inceput sa impodobeasca bradul, obiceiul fiind imediat imitat de protipendada bucuresteana. Cantecul german de Craciun O Tannenbaum, cu versuri de Melchior Franck, puse pe o melodie populara din Silezia, din secolul al XVI-lea, devine in limba romana O brad frumos, iar obiceiul impodobirii bradului patrunde in toate casele romanilor.

     

  • Articole similare