• Paella, o bucurie gustoasa pe masa ta

     


    Daca esti nostalgica dupa vara si vacanta si, in acelasi timp, doresti sa iti oferi tie si familiei tale bucuria unui fel de mancare exotic si sanatos, paella este o alegere excelenta. Originara din regiunea spaniola Valencia, hranitoare si plina de vitamine si minerale, aceasta delicatesa este oricand binevenita la un pranz sau la o cina. Iata cea mai simpla reteta pentru prepararea ei:

    Ingrediente

    • Cateva fire mari de sofran
    •  600 ml de supa clara de pui sau de legume
    • 3 linguri de ulei de masline, plus extra pentru stropire
    • 125g de chorizo, tocat mare
    • 500g de piept sau pulpe de pui dezosate, fara piele, tocate
    • 1 ceapa, tocata marunt
    • 3 catei de usturoi, tocati marunt
    • 1 ardei rosu, fara seminte si tocat
    • 2 lingurite de boia
    • 250g orez spaniol pentru paella
    • 4 rosii medii, tocate in cuburi mari
    • 75g mazare congelata
    • 250g creveti fierti  si clatiti
    • O mana mica de patrunjel  tocat, pentru servire
    • Cateva felii groase de lamaie, pentru servire

     

    Prepararea:

    Se amesteca fire de sofran in supa si se lasa deoparte sa se infuzeze in timp ce pregatiti restul paellei.

    ÃŽncalziti 1 lingura de ulei intr-o tigaie pentru paella sau intr-o tigaie mare, cu capac. Adaugati bucatile de chorizo ​​si prajiti timp de aproximativ 3 minute pana cand este crocant. Scoateti chorizo ​​si lasati-l la scurs pe o hartie de bucatarie, lasand uleiul in tigaie.

    Se amesteca puiul in tigaie si se prajeste la foc mare timp de 7-8 minute, sau pana cand carnea este aurie. Transferati puiul intr-un castron si puneti-l deoparte.

    Se toarna inca 1 lingura de ulei in tigaie, se rastoarna ceapa si usturoiul tocat si se prajeste 4-5 minute, pana se inmoaie si incep sa se coloreze usor. Se amesteca ardeiul si boiaua cu lingura de ulei care a ramas si se adauga in tigaie, unde se lasa pe foc inca 1-2 minute.

    Cu flacara de la aragaz lasata inca mare, amestecati rapid orezul astfel incat sa fie bine acoperit cu ulei, apoi turnati supa infuzata cu sofran plus 450 ml apa clocotita, razuind bucatile maro lipicioase din partea de jos a cratitei cu o lingura de lemn.

    Puneti bucatile de pui rumenite in tigaie, apoi adaugati rosiile tocate. Acoperiti tigaia si gatiti la foc mediu timp de 10 minute, amestecand o data sau de doua ori. Adaugati mazarea, crevetii si chorizo-ul prajit deasupra, acoperiti din nou si lasati la fiert inca 5-10 minute, sau pana cand orezul este gatit si majoritatea lichidului din tigaie a fost absorbit.

    Luati tigaia de pe foc, puneti capacul si lasati sa se odihneasca 5 minute. Se amesteca de cateva ori pentru a contopi ingredientele, se condimenteaza dupa gust si se adauga patrunjelul tocat deasupra. Serviti cu felii de lamaie si un strop de ulei in plus, daca doriti.

  • Articole similare