De Ziua Nationala, fasolea cu ciolan este una dintre cele mai populare delicatese din bucataria romaneasca de care ne putem bucura alaturi de cei dragi. Satioasa si foarte gustoasa, ea este, de fapt, semnalul culinar ca luna sarbatorilor a inceput. Iata cum poti sa o prepari chiar la tine acasa, foarte simplu:
Ingrediente
1 ciolan afumat cu sau fara os
700 g fasole cu boabe uscate
1 foaie de dafin
50 ml ulei
2 cepe de marime medie
3-4 morcovi
1 cutiuta de bulion sau pasta concentrata de rosii. Alternativ: rosii cubulete in conserva
sare, piper, boia dulce
Preparare
Pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu cel putin 8 ore inainte de a o gati. Ideal e sa o lasi la inmuiat in noaptea precedenta prepararii.
Daca ciolanul mai are peri, el trebuie parlit. Apoi, pune-l intr-o oala mare, acopera-l cu apa rece si lasa-l la fiert, timp de 2-3 ore. Cand apa scade, completeaza, astfel incat ciolanul sa fie mereu acoperit cu apa.
Dupa ce este fiert, indeparteaza oasele din ciolan, daca acesta nu este dezosat dinainte. Taie carnea in bucati mai mici. Pastreaza apa in care a fiert.
In timp ce ciolanul fierbe, poti pregati fasolea. Pune-o la fiert in apa rece si, periodic, schimba apa in care fierbe. Este necesar sa faci acest lucru de minimum 2-3 ori. In acest fel, mancarea nu va provoca gaze sau balonare.
Dupa ce fasolea e fiarta, toarna peste ea apa in care a fiert ciolanul. Nu e nevoie sa folosesti toata apa, doar atat cat este nevoie ca fasolea sa fie acoperita. Pune din nou la fiert, cam o ora. Daca scade, completeaza cu apa folosita la fierberea ciolanului.
Calestea ceapa taiata cubulete si morcovii taiati rondele, intr-o tigaie.
Amesteca bulionul sau rosiile taiate cubulete cu 100 ml din apa in care a fiert ciolanul. Toarna amestecul peste morcovii si ceaoa din tigaie, adauga si frunza de dafin si boiaua si mai lasa la fiert cateva minute.
Toarna aceasta compozitie peste fasolea care fierbe. Adauga si bucatile de ciolan fiert si mai lasa totul la fiert inca 30 de minute - 1 ora. Daca simti nevoia, mai adauga sare si piper.