• 6 lucruri fascinante despre vara

     


    Vara este, probabil, anotimpul pe care multi dintre noi il asteptam cu cea mai multa nerabdare. Desigur, un motiv important este acela ca o asociem cu perioada de vacanta si de concediu. Alte argumente sunt cele care tin de bogatia de fructe delicioase sau de serile prelungite in gradina, unde ne delectam cu mirosul minunat al florilor de sezon. Oricare ar fi motivele pentru care indragesti vara, iata cateva lucruri interesante despre ea:

         Prima zi de vara este intre 20 iunie si 22 iunie in fiecare an. Se numeste solstitiul de vara, iar ziua variaza din cauza rotatiei Pamantului, care nu reflecta exact anul nostru calendaristic.

         Pepenele verde este una dintre cele mai bune delicatese de vara. Știati, insa, ca pepenii verzi nu sunt un fruct, ci o leguma? Este adevarat, ei apartin familiei din care fac parte si castravetii. Daca gustul si mirosul lor se numara printre favoritele tale, in magazinele cora vei gasi atat sortimente de pepeni proaspeti, cat si o multime de sucuri sau alte produse alimentare sau non-alimentare cu aroma lor.

         Turnul Eiffel creste in dimensiuni, in timpul verii. Datorita dilatarii fierului, turnul creste aproximativ 6 centimetri in fiecare vara.

         Ti s-a spus vreodata ca, daca vara devine suficient de cald, ai putea praji un ou pe un trotuar? Acest lucru chiar s-a intamplat! ÃŽn anul 2015, cand temperatura inregistrata a ajuns la 44 ° Celsius in Perth, Australia, un barbat a prajit cu succes niste oua folosind caldura trotuarului. Desigur, a folosit si o tigaie, ceea ce este de inteles avand in vedere ca a si manancat ceea ce pregatise!

         Vara este asociata, in general, cu zilele insorite si calduroase. Cu toate acestea, furtunile apar foarte frecvent in timpul acestui sezon, mai ales dupa-amiaza si seara. Acest lucru se datoreaza faptului ca furtunile au nevoie atat de umiditate, cat si de o masa in crestere rapida de aer cald pentru a se dezvolta.

         Nu este un secret faptul ca soarele ofera multiple beneficii pentru sanatate, iar multe dintre ele tin inclusiv de sanatatea mentala. Potrivit cercetarilor efectuate de Universitatea din Liege din Belgia, creierul uman functioneaza mai bine vara. Dupa ce voluntarii au lucrat la teste de atentie si de memorie in diferite momente ale anului, cercetatorii au descoperit ca activitatea creierului a atins apogeul vara.

  • Articole similare