• Cum sa asortam vinul cu mancarea


     

    O masa completa si memorabila presupune nu doar stiinta de a oferi feluri de mancare delicioase, ci si pe cea de a le armoniza cu licorile pe care le servim. Vinul o licoare aproape nelipsita din meniul oricarei experiente gastronomice, asadar, este important sa stii cum il servesti si cum il asortezi la delicatesele pregatite pentru oaspeti. iata recomandarile specialistilor de la publicatia de specialitate Food and Wine:

     

    Pinot Noir: Retetele facute cu ingrediiente precumi ciupercile si lintea au un gust grozav daca sunt insotite de vinuri rosii ca Pinot Noir si Dolcetto. De asemenea, Pinotul este adesea delicios alaturi de somon, ceea ce demonstreaza ca vinul rosu si pestele se pot combina intr-un mod delicios.

    Chardonna este excelent cu peste gras sau peste preparat intr-un sos bogat, dar si cu fructe de mare pregatite intr-un mod similar.

     

    Multe vinuri spumante seci, cum ar fi sampana bruta sau cava spaniola, au de fapt o nota usoara de dulceata fructata. Acest lucru le face foarte racoritoare atunci cand sunt servite cu alimente sarate.

     

    Un Cabernet Sauvignon de calitate este grozav insotit de  fripturi si mancaruri preparate din carne de miel. Taninii puternici din Cabernet pondereaza grasimea din carne si creeaza o relatie simbiotica perfecta in fiecare muscatura.

     



    Alimentele picante - cum ar fi scoicile cu o salata de grepfrut si ceapa - merita incercate alaturi de vinuri robuste precum Sauvignon Blanc, Vinho Verde din Portugalia si Verdejo din Spania. Sauvignon Blanc functioneaza bine si alaturi de vinegreta, peste prajit sau sotat si branza de capra.

     

    Unele branzeturi se potrivesc perfect cu vinul alb, iar altele sunt mai bine puse in valoare de cel rosu. Aproape toate, insa, se potrivesc bine cu un rosé sec, care are aciditatea vinului alb si caracterul fructat al celui rosu. Vinul rosé functioneaza bine si cu peste la gratar, salata proaspata si chiar si cu o farfurie mare de mezeluri.

     

    Malbec, Shiraz si Côtes-du-Rhône sunt suficient de indraznete pentru a le bea alaturi de alimente insotite de sosuri de gratar foarte condimentate - trebuie doar sa aveti grija ca sosul sa nu fie prea dulce.







  • Articole similare