• Hygge – definitia daneza pentru armonie

    Hygge – definitia daneza pentru armonie

    Designul nordic este renumit pentru simplitatea spatiilor create si pentru promovarea unui stil de viata relaxat. Intr-o casa decorata in stil scandinav, trebuie sa stii ca aproape toate obiectele de decor au si un rol functional, astfel locuintele nu devin aglomerate cu lucruri care nu au o utilitate. De asemenea, confortul este considerat o prioritate, iar amenajarea unui camin cald si primitor este un aspect esential pentru a mentine o stare de bine permanenta.

    Multi dintre noi ne simtim slabiti si obositi iarna, iar aceasta lipsa de energie duce catre o stare de disconfort. Ca sa poti trece mai usor peste aceasta perioada friguroasa a anului, trebuie sa inveti cate ceva din modul in care danezii, care au parte de o vreme mohorata in cea mai mare parte a anului si petrec destul de mult timp in casa, au reusit sa-si transforme propriile locuinte in refugii care sa le asigure confort indiferent de vremea de afara, dar care sa fie in acelasi timp functionale si placute din punct de vedere estetic. De aici s-a nascut si conceptul „hygge”, termen care nu are traducere in nicio alta limba. 

    In cultura daneza, „hygge” inseamna sa te bucuri de o atmosfera de calm si de un sentiment de fericire in propriul camin. Desi se refera mai degraba la o stare generala de bine decat la obiecte in sine, un spatiu intim, decorat simplu si armonios, contribuie la un sentiment de relaxare atat fizic, cat si mental.

    Daca ti-am starnit curiozitatea si vrei sa stii mai multe despre cum poti obtine o ambianta „hygge”, dar nu stii de unde sa incepi, iata trei idei simple:


    1. Lumanari parfumate 

    Poti sa incepi sa aplici principiile „hygge” in casa pornind de la mici detalii. Lumanarile sunt considerate cel mai important element „hygge”, iar lumina lor difuza si calda creeaza o atmosfera intima.

    Hygge – definitia daneza pentru armonie


    2. Paleta de culori neutre

    Atunci cand vorbim despre „hygge”, gama de culori nu ar trebui sa fie coplesitoare sau sa cuprinda culori puternice. Pentru a pastra o atmosfera armonioasa, foloseste culori neutre, cum ar fi gri deschis, maro si crem.

    3. Tesaturi fine si calduroase

    Perne decorative, paturi pufoase si o blana artificiala asezata langa masuta de cafea sunt elemente care vor transforma orice camera intr-un ambient placut si odihnitor.

  • Articole similare