Cafeaua reprezinta pentru foarte multi dintre
noi acea licoare care ne ajuta sa ne invioram in fiecare dimineata. De
asemenea, ea ne insoteste in orele de tihna, la intalnirile cu prietenii sau
poate deveni un excelent pretext pentru o intalnire romantice. In magazinele
cora vei gasi o diversitate mare de sortimente si arome de cafea,
din care le poti alege pe acelea care se potrivesc cel mai bine gusturilor
tale.
Dincolo de aroma sa delicioasa, cafeaua poate
avea si beneficii pentru sanatate, daca nu se afla pe lista de contraindicatii
medicale si daca este consumata in cantitati moderate. Iata care sunt cele mai
importante efecte pozitive pe care cafeaua le poate avea asupra organismului
nostru:
Cafeaua
iti mareste performanta fizica.
Daca bei o ceasca de cafea neagra cu aproximativ
o ora inainte de antrenament,
performanta ta sportiva. se poate imbunatati cu 11-12%. Cofeina creste
nivelul de adrenalina din sange. Adrenalina este un hormon al corpului tau,
care te ajuta sa te pregatesti pentru efortul fizic.
Te
poate ajuta sa slabesti.
Cafeaua contine magneziu si potasiu, care
ajuta corpul uman sa utilizeze insulina, regland nivelul zaharului din sange si
reducandu-ti pofta de delicatese si gustari.
Cafeaua
te ajuta sa arzi grasimile.
Cofeina ajuta celulele adipoase sa descompuna
grasimea corporala si sa o foloseasca drept combustibil pentru antrenament.
Reduce
riscul de accident vascular cerebral.
Consumul rezonabil de cafea (2–4 cesti pe zi)
este asociat in studiile medicale cu un risc mai mic de accident vascular
cerebral.
Reduce
riscul de declansare a bolii Parkinson.
Studiile au aratat ca un consum regulat de
cafea reduce riscul de boala Parkinson cu 25%. Exista dovezi ca aceasta licoare
stimuleaza activitatea in partea creierului afectata de Parkinson.
Poate reduce
riscul de a dezvolta diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o problema majora de
sanatate, afectand in prezent milioane de oameni din intreaga lume. Se
caracterizeaza prin niveluri ridicate de zahar din sange cauzate de rezistenta
la insulina sau de o capacitate redusa de a secreta insulina. Consumatorii de
cafea au un risc semnificativ redus de diabet de tip 2.
Cercetatorii au observat ca persoanele care
consuma cafea au un risc cu 23-50% mai mic de a suferi de aceasta boala.