• Ce alimente de baza trebuie sa ai in casa pentru a manca echilibrat

     



    Pentru a manca sanatos si echilibrat, acasa sau la birou, aplica o regula simpla dar cat se poate de eficienta: alimenteaza-ti bucataria cu ingrediente sanatoase si versatile. Atunci cand ai ceea ce iti trebuie in camara, in frigider sau in congelator, procesul de a gati sanatos si nutritiv este mult simplificat. Din nefericire, atunci cand in casa noastra nu se gasesc suficiente alimente, avem tendinta de a consuma in special mancaruri nesanatoase sau mancaruri care folosesc prea putine grupe de alimente. Spre exemplu, de cele mai multe ori ajungem sa consumam prea multi carbohidrati sau alimente procesate. Asadar, iata o lista care v-ar putea ajuta sa va organizati mai bine cumparaturile:

     

    Legume. Cu totii cumparam cartofi, morcovi, ceapa, insa prea putini dintre noi se gandesc sa cumpere legume care joaca un rol foarte important in sanatatea noastra, precum lintea, mazarea, nautul, fasolea. Acestea sunt leguminoase, surse importante de proteine vegetale si fibre. Sfatul nostru este sa le achizionati nu doar sub forma uscata sau congelata, ci si sub forma de conserve. Toate acestea pot fi folosite in salate, curry-uri, sosuri, in supe sau ciorbe.

     

    Verdeturi. In orice frigider ar trebui sa existe cel putin doua feluri de frunze. Fie ca vorbim de salata verde, salata iceberg, kale, rucola sau baby spanac, acestea sunt baza pentru orice salata pe care o pregatiti seara sau la pranz. Verdeturile sunt pline de nutrienti si fibre si, cel mai important, ne dau rapid senzatia de satietate.

     

    Iaurt/kefir.  Acestea sunt alimente care au nenumarate beneficii pentru organism, de la reglarea florei intestinale, pana la o sursa curata de proteine. Au foarte putini carbohidrati, prin urmare ambele constituie hrana care echilibreaza organismul. Consumandu-le veti avea curbe glicemice mici.

     

    Fulgi de ovaz. Fulgii de ovaz simpli, fara zahar adaugat, constituie o sursa extraodinara de fibre, iar in combinatie cu iaurt sau fierti in apa sau lapte, formeaza o pelicula protectoare care impiedica absorbtia rapida, ceea ce duce la curbe glicemice line. De aceea, este important sa-i aveti in casa si sa va bazati micul dejun pe combinatia fulgi de ovaz, iaurt si fructe cu continut scazut de zahar. In acest fel, veti avea un start alimentar bun in fiecare dimineata, cu castig bun in ceea ce priveste echilibrul glicemiilor pe parcursul zilei.

    Ulei de masline. Folosit in salate dar si la gatit, acesta este o sursa sanatoasa de grasimi vegetale, cu beneficii dovedite pentru sanatatea umana.

     

    Faina integrala. Atunci cand ai o pofta neasteptata de ceva copt in casa, iti recomandam sa amesteci faina alba cu faina integrala pentru a rezulta un produs final mai echilibrat din punct de vedere al raportului carbohidrati/fibre.

     

    Curmale. Pe cat este posibil, incercati sa inlocuiti zaharul alb rafinat cu alte tipuri de indulcitori naturali. In ciuda faptului ca si acestea cresc glicemia din sange, acestea sunt mai putin nocive fata de orice tip de zahar.

     

    Seminte si nuci. Bogate in vitamine, acizi grasi si proteine, semintele si nucile pot fi adaugate cu succes in salate sau la micul dejun pe baza de iaurt. Medicii nutritionisti recomanda o cantitate zilnica care sa nu depaseasca 60 de g.

     

    Ceai verde.  Cu un efect antioxidant puternic, ceaiul verde nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta de cumparaturi. Bautura contine cafeina, insa efectul asupra organismului nostru este gradual si pentru o durata mai lunga de timp.

  • Articole similare