Pentru a manca sanatos si echilibrat, acasa
sau la birou, aplica o regula simpla dar cat se poate de eficienta:
alimenteaza-ti bucataria cu ingrediente sanatoase si versatile. Atunci cand ai
ceea ce iti trebuie in camara, in frigider sau in congelator, procesul de a
gati sanatos si nutritiv este mult simplificat. Din nefericire, atunci cand in
casa noastra nu se gasesc suficiente alimente, avem tendinta de a consuma in
special mancaruri nesanatoase sau mancaruri care folosesc prea putine grupe de
alimente. Spre exemplu, de cele mai multe ori ajungem sa consumam prea multi
carbohidrati sau alimente procesate. Asadar, iata o lista care v-ar putea ajuta
sa va organizati mai bine cumparaturile:
Legume. Cu totii
cumparam cartofi, morcovi, ceapa, insa prea putini dintre noi se gandesc sa
cumpere legume care joaca un rol foarte important in sanatatea noastra, precum
lintea, mazarea, nautul, fasolea. Acestea sunt leguminoase, surse importante de
proteine vegetale si fibre. Sfatul nostru este sa le achizionati nu doar sub
forma uscata sau congelata, ci si sub forma de conserve. Toate acestea pot fi
folosite in salate, curry-uri, sosuri, in supe sau ciorbe.
Verdeturi. In
orice frigider ar trebui sa existe cel putin doua feluri de frunze. Fie ca
vorbim de salata verde, salata iceberg, kale, rucola sau baby spanac, acestea
sunt baza pentru orice salata pe care o pregatiti seara sau la pranz.
Verdeturile sunt pline de nutrienti si fibre si, cel mai important, ne dau
rapid senzatia de satietate.
Iaurt/kefir. Acestea sunt alimente
care au nenumarate beneficii pentru organism, de la reglarea florei
intestinale, pana la o sursa curata de proteine. Au foarte putini carbohidrati,
prin urmare ambele constituie hrana care echilibreaza organismul. Consumandu-le
veti avea curbe glicemice mici.
Fulgi de ovaz. Fulgii
de ovaz simpli, fara zahar adaugat, constituie o sursa extraodinara de fibre,
iar in combinatie cu iaurt sau fierti in apa sau lapte, formeaza o pelicula protectoare
care impiedica absorbtia rapida, ceea ce duce la curbe glicemice line. De
aceea, este important sa-i aveti in casa si sa va bazati micul dejun pe
combinatia fulgi de ovaz, iaurt si fructe cu continut scazut de zahar. In acest
fel, veti avea un start alimentar bun in fiecare dimineata, cu castig bun in
ceea ce priveste echilibrul glicemiilor pe parcursul zilei.
Ulei de masline. Folosit
in salate dar si la gatit, acesta este o sursa sanatoasa de grasimi vegetale,
cu beneficii dovedite pentru sanatatea umana.
Faina integrala. Atunci
cand ai o pofta neasteptata de ceva copt in casa, iti recomandam sa amesteci
faina alba cu faina integrala pentru a rezulta un produs final mai echilibrat
din punct de vedere al raportului carbohidrati/fibre.
Curmale. Pe cat
este posibil, incercati sa inlocuiti zaharul alb rafinat cu alte tipuri de
indulcitori naturali. In ciuda faptului ca si acestea cresc glicemia din sange,
acestea sunt mai putin nocive fata de orice tip de zahar.
Seminte si nuci. Bogate
in vitamine, acizi grasi si proteine, semintele si nucile pot fi adaugate cu
succes in salate sau la micul dejun pe baza de iaurt. Medicii nutritionisti
recomanda o cantitate zilnica care sa nu depaseasca 60 de g.
Ceai verde.
Cu un efect antioxidant puternic, ceaiul verde
nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta de cumparaturi. Bautura contine cafeina,
insa efectul asupra organismului nostru este gradual si pentru o durata mai
lunga de timp.