• Curiozitati din lumea bicicletelor

     


    Atunci cand esti copil, mersul cu bicicleta este ca si cand ai avea un permis de conducere in buzunar. Dar dincolo de importanta pe care o are bicicleta in copilarie, acest mijloc de transport usor si rapid are o importanta covarsitoare si pentru foarte multi dintre adulti, iar pentru anumite orase care au imbratisat mobilitatea moderna si agila, ciclismul a impus o adevarata revolutie in modul in care se efectueaza transportul modern. Asadar, fie ca esti copil, ciclist amator sau de weekend, un impatimit al curselor pe asfalt sau prin padure, sau pur si simplu un ciclist de zi cu zi, merita sa stii mai multe lucruri despre obiectul care joaca un rol important in viata ta. Iata zece lucruri interesante despre biciclete si ciclism pe care probabil nu le stiai :

    Precursoarele bicicletelor au fost velocipedele, inventante in 1865 de catre Pierre Michaux la Paris. Acestea aveau pedalele dispuse pe axul rotii din fata. In epoca acestea erau cunoscute si ca ''zdruncinatoare de oase’’, ceea ce spune multe despre cat de inconfortabile de condus erau.

    Prima bicicleta construita a fost aproape in intregime din lemn. Cateva mii astfel de biciclete au fost produse asa, pana cand au inceput sa apara primele accidente.

    Prima bicicleta cu schimbator a fost numita Ariel si a fost construita in 1871 de catre James Starley si, chiar daca combina tehnologia din trei modele diferite, schimbarea vitezelor era foarte dificila. Pentru asta, ciclistii trebuiau sa se opreasca, sa se dea jos de pe bicicleta, sa scoata roata, sa o intoarca si sa o reataseze.

    In 1885 este construita bicicleta Rover, prima bicicleta cu roti egale si un tren de antrenare cu lant fixat pe roata din spate in loc de fata. Odata cu aceasta bicicleta incepe o noua era pentru pasionatii de ciclism.

    Ciclismul ca sport are o vechime de peste 150 de ani. Prima cursa adevarata de biciclete a avut loc in afara Parisului la 31 mai 1868 si a fost castigata de un englez in varsta de 18 ani. Cursa a avut o distanta de aproximativ un kilometru si jumatate.

    Bicicletele pentru femei nu au bara transversala pentru a le proteja onoarea. In epoca victoriana, producatorii barbati de biciclete au socotit ca bara transversala ar fi obligat femeile sa-si dezgoleasca picioarele pentru a se urca pe bicicleta, fapt ce le-ar fi putut stirbi din virtute si onoare. De atunci, bicicletele pentru femei au ramas in marea lor majoritate fara bara transversala.

    Peste 1 miliard de biciclete sunt la ora actuala in lume. Dintre acestea, aproape jumatate sunt folosite in China, 100 de milioane in SUA si 72 de milioane in Japonia.

    Cel mai lung circuit de ciclism din lume este in Rusia. Pentru a finaliza Trans Siberian Extreme, ciclistii trebuie sa parcurga 9103 kilometri.

    Cursele de motociclete au inspirat aparitia bicicletelor BMX. Atunci cand pustii din America anilor ’70 au inceput sa-si modifice bicicletele pentru a imita idolii lor motociclisti nu stiau ca vor pune bazele unui nou sport. Interesul lor pentru biciclete cu care sa faca spectacol a condus aparitia unor noi modele de biciclete.

    In fiecare secunda sunt produse 4 biciclete. In magazinele cora, dar si online, poti gasi o gama variata de accesorii pentru bicicleta ta.

  • Articole similare