• Produsele lactate: delicii cu beneficii pentru sanatate




    Delicii cu beneficii- asa putem descrie produsele lactate, daca ne plac jocurile de cuvinte si rimele. Dincolo de licentele poetice, acestea au, insa, beneficii reale si concrete pentru sanatatea noastra.

    Inainte de a le prezenta, sa stabilim, insa, ce intelegem prin produse lactate. Potrivit specialistilor in alimentatie, acestea includ lapte obisnuit si fara lactoza, iaurt, branza si chefir, precum si produse care contin lapte, cum ar fi inghetata, unt, smantana, crema de branza, dar si produsele obtinute din zer. In magazinele cora iti stau la dispozitie toate aceste specialitati, din care iti poti alege favoritele.

    Primul mare beneficiu pe care il obtinem daca obisnuim sa consumam lactate este sustinerea sistemului osos. Calciul este principalul mineral din oasele noastre– iar lactatele sunt cea mai buna sursa de calciu din dieta umana. Organizatiile din domeniul sanatatii ne recomanda sa consumam 2-3 portii de lactate pe zi pentru a obtine suficient calciu pentru oase.

    Dovezile indica faptul ca lactatele imbunatatesc densitatea osoasa, reduc riscul de a dezvolta osteoporoza si scade riscul de fracturi la adultii in varsta.

    Al doilea mare castig pentru organismul nostru este scaderea riscului de obezitate de de diabet de tip 2.

    Dovezile sugereaza ca produsele lactate pot imbunatati starea de sanatate a organismului nostru prin reducerea masei de grasime si a circumferintei taliei, mai ales atunci cand sunt combinate cu o dieta cu calorii reduse. O analiza care a inclus 25 de studii medicale a constatat ca diferite tipuri de iaurt - inclusiv cel conventional, cel cu continut redus de grasimi, cel bogat in grasimi si cel grecesc - au fost asociate cu diminuarea factorilor de risc pentru metabolismul uman, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala si nivelurile ridicate de zahar si trigliceride din sange.

    Unele dovezi sugereaza, de asemenea, ca unele produse lactate pot reduce riscul de diabet. O posibila explicatie pentru efectul iaurtului asupra riscului de diabet este asociata cu compozitia sa de nutrienti. De exemplu, calciul si magneziul sunt legate de o frecventa mai scazuta a rezistentei la insulina, in timp ce proteina din zer are proprietati de scadere a nivelului de zahar din sange.

  • Articole similare