• Cum vorbim cu copiii despre conflictul din Ucraina

     


    Sunt deja cateva saptamani de cand razboiul din Ucraina a devenit o preocupare majora in societatea noastra. Oricat am dori sa ii tinem departe de aspectele dramatice ale conflictului, copiii au si ei acces la informatii despre ce se intampla in tara vecina. Majoritatea psihologilor recomanda sa nu negam realitatea, pentru ca acest lucru ar produce doar confurzie si mai multa anxietate. O solutie mult mai buna este sa le explicam ce se intampla, intr-o maniera adaptata pentru varsta lor, si sa ii linistim asigurandu-i ca suntem intotdeauna alaturi de ei si vom face absolut orice este necesar pentru a-i proteja. Iata cateva sugerstii despre felul in care putem aborda acest subiect cu copiii intre 6 si 10 ani, sugerate de prestigioasa publicatie Education Week:

    „ÃŽn cazul copiilor mai mici, de obicei e bine sa va luati indiciile de la copiii insisi – cat de mult vad si aud, daca inteleg lucrurile pe care le vad si aud si apoi sa le oferiti cateva idei si posibilitati astfel incat sa faca fata emotiilor”, ne sfatuieste Kathleen Minke, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Psihologilor Școlari, intr-un interviu recent pentru Education Week.

     

    ÃŽncurajati-i pe copii sa aiba un sentiment de implicare in ceea ce priveste modul in care pot face diferenta

    Minke subliniaza ca oamenii de orice varsta vor simti un sentiment mai mare de speranta daca simt ca pot face ceva pentru a-i ajuta pe altii. Desigur, asta ar putea fi foarte dificil si complicat in acest moment in ceea ce priveste situatia din Ucraina, pentru ca este un mediu atat de fluid si imprevizibil. Dar putem reflecta, impreuna cu cei mici, la modul in care fiecare dintre noi ar putea ajuta – poate adunand membrii comunitatii pentru a dona unor organizatii nonguvernamentale care ajuta refugiatii ar putea fi un inceput bun.

     

    Explicati-le copiilor de ce este important sa fim atenti la ceea ce se intampla in alte parti ale lumii

    Criza este o mare oportunitate de a face cateva lucruri. Unul este de a explica:  de ce conteaza ceva care se intampla in alta tara sau alta parte a lumii. Iar acest gen de educatie poate sa inceapa inca de la varsta primilor ani de scoala. „Pentru a fi un cetatean informat, trebuie sa fii alfabetizat la nivel global. Trebuie sa intelegem de ce conteaza lumea, cum functioneaza, cum afecteaza politica externa lumea in care traim”, afirma Consiliul pentru Relatii Externe, un think tank nonprofit care se concentreaza pe relatiile internationale.

  • Articole similare