• De ce sarbatorim 8 Martie


    Ziua de 8 Martie este mai mult decat o sabatoare in care femeile primesc flori, cadouri sau declaratii de dragoste. Ea este o zi-simbol a luptei femeilor pentru drepturi si recunoasterea meritelor. Cu siguranta merita sa stii mai multe despre originile acestei sarbatori si sa reflectezi asupra importantei ei.

    Ziua Internationala a femeii (denumita generic Ziua femeii) este sarbatorita anual la data de 8 martie pentru a comemora atat realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si lupta impotriva discriminarii si violentei care isi fac inca simtita prezenta in multe parti ale lumii. Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite.

    ONU a sarbatorit pentru prima data Ziua internationala a femeii pe 8 martie, in 1975 — Anul international al femeii.

    ÃŽn 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, conform unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie

    Ziua femeilor a fost sarbatorita pentru prima data la 28 februarie 1909 in New York, in amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, greva care avusese loc in 1908. ÃŽn august 1910, cu ocazia Internationalei Socialiste reunita la Copenhaga, activista socialista germana Luise Zietz impreuna cu colega ei Clara Zetkin propun sarbatorirea zilei internationale a femeii, fara a specifica insa o data anume.

    Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceeasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa insa abia in 1913.

    ÃŽn prezent, Ziua Internationala a Femeii este sarbatoritaintr-o varietate de moduri in intreaga lume; este o sarbatoare publica in mai multe tari si respectata social sau local in altele.

    ÃŽn unele parti ale lumii, sarbatoarea inca isi reflecta originile politice, fiind marcata de proteste si solicitari de schimbare radicala; in alte zone, este in mare masura o sarbatoare socioculturala, concentrata pe celebrarea feminitatii.

    Sursa informatii istorice: Wikipedia

  • Articole similare