• Sarbatoreste Martisorul in mai multe feluri


   

  Atat din punct de vedere calendaristic, cat mai ales simbolic, Martisorul inseamna inceputul primaverii. El semnaleaza, de fapt, ca a sosit momentul in care natura se retrezeste la viata si, odata cu ea, si noi intram intr-un sezon al bucuriei si al renasterii. Poate mai mult decat oricand, in vremuri complicate avem cel mai mult nevoie sa gasim motive de speranta si de veselie.

  Snurul alb-rosu pe care il oferim celor dragi este perfect pentru a ne trezi aceste sentimente. Insa e bine sa stii ca traditiile Martisorului sunt mai multe si mai complexe. Iata cateva dintre ele, care te pot inspira.

   

  În unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptamani. În localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele.

   

  În judetul Bihor se crede ca daca oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, vor deveni mai frumosi si mai sanatosi. În Banat fetele se spala cu zapada pentru a fi mereu iubite.

   

  Tot aici, dar si in Bucovina, fetele sunt cele care ofera martisoare baietilor (in mod traditional martisoarele sunt facute de ele insele). În Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

   

  În zona Moldovei, Maramures, Bucovina, Banat si Bistrita-Nasaud pe 1 martie, traditia este diferita fata de cea pe care o stim din alte zone ale tarii: se ofera martisoare baietilor de catre fete (in mod traditional martisoarele sunt facute de ele insele), acestia oferind la randul lor fetelor martisoare sau mici cadouri de 8 martie (o mica diferenta fata de restul tarii).

   

  Stiai, insa, ca Martisorul nu se sarbatoreste doar in Romania? Aceasta sarbatoare se poate intalni in zona Balcanilor la Aromani si Megleno-Romani, precum si la Bulgari care o numesc Martenita (Мартеница).

   

  (Sursa informatii: Wikipedia)

 • Articole similare