• Cum iti ajuti copilul sa faca sport



    Activitatea fizica este esentiala pentru dezvoltarea fizica si psihica a copiilor nostri. Datorita sportului, ei cresc sanatosi si, in acelasi timp, obtin o mai buna evolutie psihologica si de relationare cu cei din jur. Sportul ne invata sa fim disciplinati, sa abordam competitiile cu fair-play, sa intelegem ca fiecare victorie necesita un efort, sa pretuim si sa cultivam spiritul de echipa. De aceea, sa incerci sa iti apropii copilul de lumea sportului este o idee excelenta. Iar daca mai tii cont si de efectele nocive pe termen lung ale sedentarismului, decizia ar trebui sa fie cu atat mai usoara.

    Insa cum iti ajuti micutul sa se indragosteasca de sport?

    In primul rand, trebuie sa ii lasi libertatea sa experimenteze. Cel mai probabil, nu va reusi din prima incercare sa isi gaseasca activitatea preferata. Daca nu e fotbalul, poate va fi inotul. Daca nici inotul nu pare sa ii placa suficient de mult, atunci ar putea sa incerce artele martiale. 

    Nu incerca sa ii impui acel sport care ti-a placut tie sau in care ai dori sa il  vezi campion, lasa-i libertatea sa hotarasca singur. Pentru ca o constrangere nu-l va face decat sa perceapa activitatea fizica drept o obligatie, iar cum prima ocazie pe care o va avea se va debarasa de ea.

    Un alt aspect important este sa stii sa iti gestionezi asteptarile. Da, in primul rand ale tale. Faptul ca fiul sau fiica ta vor face in mod constant sport nu inseamna ca vor deveni campioni sau ca vor avea performante notabile. Iar acest lucru este in regula. Nici macar Simona Halep nu a avut vreodata garantia ca antrenamentele disciplinate si efortul constant ii vor aduce vreun premiu. Simplul fapt ca activitatea fizica va deveni parte din rutina lor de viata este o victorie uriasa. Una la care nu primesc vreo medalie, insa rasplata este la fel de importanta: organismul lor va functiona la cei mai buni parametri. Iar sanatatea este cel mai important trofeu, nu e asa?


  • Articole similare