• Ce mai vedem pe Netflix sau HBO?





    Una dintre intrebarile recurente care apare intre prieteni pe retelele sociale este: la ce serial ne mai uitam pe Netflix sau HBO? Iata si recomandarile noastre: 

    Unorthodox – o  mine serie de 4 episoade, propus de Netflix, al carui fir narativ are la baza povestea reala a autoarei Deborah Feldman. Cartea acesteia, Unorthodox – The scandalous rejection of my Hassidic roots, spune propria poveste a evadarii din comunitatea de evrei ultra-religiosi din Brooklyn, New York. Desi filmul pastreaza o mare parte din povestea autoarei, el se indeparteaza de carte prin felul in care tese intriga dintre personaje, dar si in ceea ce priveste finalul. Filmul este remarcabil prin atentia la detalii, in special prin modul in care a reprodus si surprins codul vestimentar al personajelor si principalele ritualuri. In egala masura, conteaza foarte mult felul in care filmul te introduce in particularitatile unei lumi inchise, fara legaturi cu exteriorul, unde doar cutumele stravechi sunt cele care guverneaza. Personajul principal, Esty, o tanara de 19 ani, este urmarita, din copilarie si pana la momentul evadarii din comunitate, prin suprapunerea de planuri, ceea ce ne dezvaluie complexitatea personajului si felul in care aceasta se indeparteaza de comunitate, facand pasul spre lumea moderna, a libertatii. Filmul este de vazut fie doar si pentru noutatea pe care v-o poate dezvalui o lume cu care nu va intalniti prea des, precum si pentru jocul uimitor al actritei Shira Haas. De notat este si ca personajele vorbesc intr-o limba foarte putin cunoscuta – idis, si pe care o mai vorbesc doar anumite comunitati de evrei. 

    Familia Shtisel – un serial cu doua sezoane, a cate 12 episoade, difuzat de Netflix. Daca ati facut deja pasul cu Unorthodox, Familia Shtisel va fi pasul firesc spre o mai mare aprofundare a subiectului, comunitatile de credinciosi ultra-ortodocsi. De data aceasta, actiunea filmului se petrece in Ierusalim iar in centrul povestii stau membrii famileii Rabinului Shulem Shtisel, profesor si tata a patru copii, care fiecare trece prin propriile drame si zbateri determinate de rigorile vietii in comunitate. Serialul este atat de bine filmat, incat ai senzatia ca in fata ta ruleaza vietile unor oameni reali. Fara sa aiba ritmul filmelor hollywoodiene, Familia Shtisel este o frumoasa poveste despre provocarile vietii, despre iubire, suferinta si cautarea propriului sens. Chiar daca personajele fac totul in alt ritm si cu alte reguli, candoarea si incapatanarea lor de a fi fericiti te vor cuceri. 

    Parinti si copii – un serial cu un sezon deocamdata, cu 10 episoade, il gasiti pe HBO. Este una dintre putinele productii care propune o alta perspectiva asupra relatiei dintre parinti si copii. Una mai realista, in care parintii sunt surprinsi fara stratul gros de parenting modern. Parintii din acest film se chinuie ingrozitor sa acomodeze viata profesionala si de familie. Macinati de cotidianul apasator, dar si de provocarile vietii de parinte, parintii din acest serial nu sunt sfinti. Tipa, urla, injura, pun presiune, iau decizii proaste dar se si chinuie teribil sa-si depaseasca propriile matrici in care au crescut. Filmul este o lectie de asa nu dar si de asa da, deci in sfarsit o poveste reala despre parintii moderni. 


  • Articole similare