• Cum sa porti masca de protectie in siguranta si confortabil






    Masca de protectie va deveni un accesoriu obligatoriu in viata noastra, pentru mult timp de acum incolo. Purtarea ei contribuie la limitarea raspandirii noului coronavirus, asa ca va trebui sa o avem mereu la indemana in spatiile publice inchise, dar si in alte situatii in care este necesara. Cel putin la inceput, s-ar putea sa ai probleme de adaptare la purtarea ei si sa nu ti se para foarte confortabila. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta.

    O provocare speciala este purtarea mastii de catre persoanele care au si ochelari de vedere. Multe dintre acestea se plang ca lentilele se aburesc. Un pont simplu si eficient este sa iti speli lentilele ochelarilor cu putin detergent de vase. Le clatesti, apoi cu apa si vei constata ca efectul de aburire va fi mult estompat.


     Explicatia este ca detergentul de vase va crea o peilicula invizibila care va impiedica vaporii creati de respiratie sa se instaleze pe lentilele ochelarilor. Poti obtine acelasi rezultat si daca, in locul detergentului de vase, vei folosi crema de ras.

    Trebuie sa tii cont de faptul ca singurul mod corect de purta masca este ca aceasta sa iti acopere, in  acelasi timp, atat nasul cat si gura. La anumite intervale de timp, vei constata, insa, ca aceasta se va umezi. Acela este momentul in care trebuie obligatoriu sa o schimbi cu o masca noua, pentru ca nu doar ca isi va pierde din eficienta, dar exista  riscul ca in spetiul dintre masca si caile tale respiratorii sa apara culturi bacteriene. Daca observi ca modelul de masca pe care il porti te impiedica sa respiri normal, este necesar sa apelezi la un alt tip de masca, mai potrivita fizionomiei tale.

     Este, insa, necesar sa te asiguri ca aceasta este confectionata din mai multe straturi de material si este eficienta in impiedicarea particulelor din respiratia ta sa ajunga la cei din jurul tau. De aceea, te sfatuim sa folosesti doar modele recomandate de organizatiile medicale si de specialistii certificati in sanatate publica.

  • Articole similare