• De 1 Decembrie, mancam romaneste


    Se apropie 1 Decembrie, ziua in care ne amintim ce ne uneste, care ne sunt valorile si traditiile, care ne sunt speranțele și proiectele de viitor. Spre deosebire de anii trecuti cand parada de 1 Decembrie era elementul central al sarbatorii, anul acesta fiecare va incerca sa se simta cat mai roman la el acasa, in sanul familiei restranse. Cu toate acestea, 1 Decembrie este in mare parte si o sarbatoare culinara, un festin al gusturilor si un preambul al sarbatorilor de iarna. Si ca orice sarbatoare romaneasca, ea trebuie deschisa cu ceva care sa gadile narile si papile si sa incalzeasca sufletele, mai ales ca 1 Decembrie nu se dezminte niciodata si vine ori cu ninsoare, ori cu soare cu dinti.

    Asadar, prima noastra recomandare este de a incepe sarbatoare de 1 Decembrie cum se cuvine, cu vin fiert sau tuica fiarta. Vinului fiert ii poti da un un plus de aroma, parfumandu-l cu putine cuisoare, anason si coji de portocale. Atunci chiar vei simti ca iarna a venit.

    1 Decembrie fara fasole cu ciolan nu s-a mai pomenit

    Legenda spune ca prima reteta de fasole cu ciolan a fost creata de bucatarii din armata. Fasolea, alaturi de radacinoase, varza si mazare, este baza bucatariei romanesti pe timp de iarna. Totusi, ca sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului, fasolea cu ciolan a devenit traditie cu adevarat abia in ultimii 20 de ani, iar ea este strans legata de istoria unui anumit post de televiziune din tara, care isi sarbatoreste ziua in aceeasi zi cu ce cea a Romaniei. Antropologii spun ca pana in anul 2000, in postul Craciunului romanii poate faceau fasole, dar nu cu ciolan. Aceasta era de cele mai multe ori simpla, iahnie sau batuta, cu ceapa caramelizata pe deasupra. Asadar, traditia cazona revitalizata la televizor a devenit traditie de 1 Decembrie. Trebuie sa ma stii ca nu numai fasolea cu ciolan este acceptata si tanjita de 1 Decembrie. La fel este si fasolea cu afumatura sau cu carnati. Indiferent de modul in care o vei pregati de 1 Decembrie, fasolea merge perfect cu muraturi asortate sau salata de varza murata.

    Si pentru ca am pomenit de varza, aceasta reprezinta al doilea cel mai indragit fel de mancare pentru sarbatoarea de 1 Decembrie. Calita cu sunca, calita cu rata sau gasca sau varza cu ciolan, varza gatita in acest fel este in primul rand meritul culturii austro-ungare, imbratisata de romanii ardeleni si imbratisata in restul tarii.

    Tot de 1 Decembrie, dam startul la sarmale. Fiecare regiune a Romaniei are propriul mod de a gati sarmalele. Ardealul le prefera cu putina afumatura, Moldova cu putin malai in compozitie, Muntenia cu orez, Dobrogea le face mici cat un varf de deget, cu marar uscat. Servite cu smantana si ardei iute, sarmalele raman cel mai indragit fel de mancare al romanilor, pentru orice sarbatoare din an.

    Acum ca ne-am amintit de cele mai populare feluri de mancare pentru 1 Decembrie, este timpul sa dam startul pregatirilor. Magazinele cora te asteapta cu oferte interesante iar pe cora.ro poti face comenzi online. De asemenea, poti comanda ingrediente de la cora si prin platformele Foodpanda si Glovo. 

  • Articole similare