• De 1 Decembrie, sarbatorim cu traditii romanesti!

     


    Dupa 1990, 1 Decembrie a devenit Ziua Nationala a Romaniei, moment in care sarbatorim decizia istorica prin care Transilvania s-a unit cu celelalte principate si, astfel, s-a realizat Marea Unire. Dincolo de controversele istorice sau politice, aceasta zi este una de bucurie si de sarbatoare pentru romani si, in timp, si-a creat propriile traditii.

     

    Cele mai importante sunt, desigur, paradele militare, organizate la Bucuresti, la Alba Iulia, dar si in alte orase importante din tara. Defilarea militarilor si a echipamentelor de lupta este un moment indragit inclusiv de copii, care vin la parada, insotiti de parinti si de bunici, pentru a admira soldatii, iar multi dintre ei se bucura si de muzica fanfarelor militare. Este un bun mioment in care sa le vorbim despre semnificatia zilei de 1 Decembrie, despre eroismul inaintasilor si despre motivele pentru care pretuim aceasta zi.

     

    ÃŽn toate bisericile si manastirile din Romania se realizeaza o slujba speciala, „Te Deum”, in care sunt pomeniti eroii neamului romanesc, asa ca avem si posibilitatea de a participa la acest moment emotionant.

     

    Militarii au si ei propriile traditii pentru 1 Decembrie. Cei aflati departe de casa, in teatrele de operatiuni, organizeaza evenimente specifice, iar marinarii aflatti pe navele maritime si fluviale arboreaza Marele Pavoaz, pentru a cinsti Ziua Nationala.

     

    Odata parada militara incheiata, ziua devine una de sarbatoare, pe care o petrecem alaturi de familie si de prieteni. Exista, desigur, si varianta de a merge la adunarile si festivitatile publice, organizate in multe localitati, in care oficialitatile organizeaza serbari cu mancaruri traditionale, precum fasole la ceaun si sarmale, dar si momente artistice, inclusiv muzica populara. Daca, insa, preferam un cadru mai restrans, atunci ne bucuram de rasfatul culinar impreuna cu familia sau prietenii si, desigur, de discutii interesante si in tihna alaturi de cei dragi.


  • Articole similare