• A, B, C, D… secrete nutritionale pe care trebuie sa le stii

    A, B, C, D…  secrete nutritionale pe care trebuie sa le stii

    Te pregatesti sa pleci la cumparaturi? Te ajutam sa ai temele facute, pentru ca e esential sa stii ce sa alegi astfel incat alimentele consumate sa aiba relevanta nutritionala. In cele ce urmeaza iti facem cunoscute reguli generale, validate de-a lungul timpului de specialistii in nutritie, pe baza cercetarilor. Evident ca alimentatia trebuie stabilita in functie de starea de sanatate a fiecaruia si de sfaturile specialistilor.

    Vitamina A este esentiala pentru crestere, dezvoltare si un sistem imunitar sanatos. Cele mai bogate surse de vitamina A sunt dovleacul, cartofii dulci, pepenele Cantalup si caisele. Retinolul, forma dietara a vitaminei A, se gaseste in ficat sau lapte integral.

    Vitamina B este necesara pentru energie, buna functionare a creierului si managementul stresului. Daca mananci multe alimente procesate si carbohidrati rafinati nu e in regula. Ajusteaza-ti meniul de urgenta prin introducerea de cereale integrale, lactate, oua, carne, peste, pui.

    Vitamina C este un puternic antioxidant, crucial pentru imunitate si functionarea creierului. Se gaseste in ardei, grepfrut, portocale, kiwi.

    Vitamina D este responsabila cu dezvoltarea sistemului osos. Vestea buna e ca nu trebuie sa o cauti in alimente pentru ca e produsa de organism prin expunerea la soare.  Valabil vara, insa iarna trebuie sa tii minte ca e nevoie sa suplimentezi aportul de vitamina D.

    Descopera Omega 3
    Somonul, tonul, canepa, salata verde, alunele de padure, toate acestea sunt surse minunate de Omega 3, de care ai nevoie pentru sanatatea creierului, a inimii, a sistemului nervos si a tesuturilor, a pielii si a sistemului imunitar.

    Curcubeul din mancare
    Specialistii au cazut de acord de-a lungul vremii ca o farfurie plina de culoare face foarte bine organismului. Asa ca sfatul lor este sa mananci legume si fructe cat mai colorate, verzi, rosii, galbene, mov, care inseamna de fapt aport de polinutrienti precum flavonoide, carotenoidele, clorofila. Oferta este generoasa, de la morcovi la mure, afine, vinete, sfecla, dovleac etc.


    Pofta de dulce… nu trebuie pusa-n cui. Important este sa inlocuiesti dulciurile grele, rafinate, cu cele naturale precum fructele de sezon si fructele uscate.  

  • Articole similare