• Cum sa te pregatesti pentru prima cursa de alergat

    Cum sa te pregatesti pentru prima cursa de alergat

    Te-ai inscris la prima ta cursa de alergat si nu stii cum sa te pregatesti  ca sa fii in forma in doar cateva saptamani? Plecand de la ideea ca esti un alergator incepator, dar cu multa ambitie si perseverenta, cel mai probabil cursa la care te-ai inscris este de 5km. Iata cateva sfaturi utile, care te vor ajuta sa te pregatesti pentru ziua cea mare si sa ai cat mai putine emotii:


    1. Nu te epuiza! Nu alerga in fiecare zi pentru a te pregati pentru cursa. Este in regula sa alergi 3 zile pe saptamana, iar in celelalte zile sa faci altfel de exercitii.  

    2. Construieste-ti un plan de alergare pe care sa-l respecti. La primele antrenamente poti sa alergi 1-2 min, dupa care sa mergi in pas alert 1-2 min, timp de 20 de minute. Treptat poti sa maresti durata de alergare la 5, 10, 15 min.

    3. Nu uita de incalzire inainte de alergare si nu o subestima. 10-20 de minute de incalzire o sa iti mareasca  ritmul cardiac si o sa iti pregateasca corpul pentru alergare, iar riscul de a suferi leziuni va scadea.

    4. Alatura-te unei comunitati de alergatori. Asta te va tine motivat si vei cunoaste alti oamneni, care sunt incepatori ca si tine, dar si persoane care, desi au inceput la fel de timid, acum alearga fara probleme curse de 10km sau chiar semi-maratoane.

    5. Mananca sanatos! Atunci cand te antrenezi este important sa consumi o cantitate suficienta de alimente bogate in vitamine si minerale. Carbohidratii sunt principala sursa de energie a corpului nostru. Asa ca ai grija sa incluzi in dieta cereale, fructe, legume si  lactate. 

    6. Nu te compara cu alti alergatori. Multi alergatori incepatori se simt descurajati pentru ca cei de langa ei sunt mai rapizi. Aminteste-ti ca acest lucru necesita timp si perseverenta, iar tu ai propriile obiective de atins.  

  • Articole similare