• Locul de joaca, testul proaspetilor parinti

    Locul de joaca, testul proaspetilor parinti

    Inca din primul an de viata, copiii simt placerea de a socializa cu micuti apropiati de varsta lor, iar joaca in aer liber reprezinta, poate, cea mai buna varianta pentru a face acest lucru. Locurile de joaca, mai mult sau mai putin amenajate, sunt destinatia obisnuita a proaspetilor parinti si, nu de putine ori, acestia se indreapta spre ele cu un pic de teama si cu o multime de intrebari. Daca micutul lor nu se va adapta atat de usor noului peisaj? Cum vor gestiona momentele in care apar mici conflicte intre copii? Daca ei insisi nu se vor simti bine in compania celorlalti parinti?

    In primul rand, va recomandam sa alegeti un loc de joaca cat mai apropiat de locuinta. Nu are niciun rost sa va faceti un obicei din a parcurge kilometri intregi doar pentru ca ati auzit ca un astfel de spatiu a devenit ”atractia” orasului. Veti pierde timp pretios si, in cazul unei urgente, situatia va deveni foarte complicata.

    Inainte de a iesi din casa, asigurati-va ca aveti in bagaj tot ceea ce i-ar trebui micutului in urmatoarele ore: lapte praf (daca este necesar), apa, scutece, servetele umede, cateva jucarii. Nu exagerati cu ”echipamentul”, o geanta de dimensiuni obisnuite ar trebui sa fie mai mult decat suficienta.

    Lasati-l pe copil sa se bucure de atractiile locului de joaca, atata vreme cat ele sunt sigure. Evident, la inceput va trebui sa il ajutati cand doreste sa foloseasca toboganul sau balansoarul, dar nu-i rapiti placerea de a explora zona. Nu va grabiti sa curatati fiecare banca, leagan sau jucarie din apropierea lui, locul de joaca nu este un mediu steril si nici nu ar trebui sa fie. 

    Ascultati-va instinctul atunci cand vine vorba de socializarea cu alti parinti. Daca exista o simpatie reciproca, atunci amicitiile se vor lega in mod natural. Daca, insa, aceasta lipseste, nu fortati o apropiere. Cata vreme atmosfera este una civilizata, totul este in regula.
    Conflictele dintre copii este bine sa le gestionati prin intermediul parintilor acestora. Atunci cand exista o nemultumire, adresati-va acestora si nu luati masuri de disciplina sau educare a copiilor care nu va apartin.

    Respectati regulile. In locul de joaca nu se fumeaza, nu se consuma bauturi alcoolice si se pastreaza curatenia. Strangeti orice resturi sau deseuri care v-au ramas, inainte de a parasi zona si aruncati-le in locuri adecvate.

  • Articole similare