• Bucuria unei camari imbelsugate



    Iarna ne bate la usa iar ideea de a avea o camara imbelsugata ne da dintr-o data o stare de bine si de confort. Daca te gandesti ca borcanele cu bunatati se fac greu si iti iau mult timp, noi iti spunem ca timpul poate fi salvat cu o organizare buna iar munca ta va merita la sfarsit pentru ca rezultatele vor fi delicioase. Daca un spiridus rau iti sopteste in ureche ca nu are rost si ca oricum tot ce ti-ai dori gasesti deja la magazin, nu te lasa amagita de el. Adevarul este ca pe rafturile magazinelor gasesti cam tot ce vrei in materie de conserve clasice, insa specialitatile nu sunt chiar asa la indemana. Noi te incurajam ca anul acesta sa incerci retete deosebite iar pentru cele clasice sa apelezi cu incredere la rafturile de la cora unde poti gasi deja castraveti murati, zacusca, varza murata, gogosari in otet, foi de vita, gogonele murate, pepene murat, muraturi asortate.

    Camara ta poate fi completata cu cateva tipuri de conserve care pot servi drept aperitiv sau garnitura si cu care iti vei uimi familia si oaspetii:

    Fasole verde in otet. Fasolea astfel preparata va fi crocanta, aromata si absolut adictiva. Vei avea nevoie de 1 kg de pastai verzi de fasole curatate, 600 ml apa, 600 ml oțet, 40 grame sare, boabe de piper, crengute de marar uscat, 4-5 grăunțe de usturoi. Metoda este foarte simpla, fasolea, boabele de piper si crengutele de marar uscat se aseaza in borcane sterilizate peste care se toarna apa, otetul si sarea care au fost date intr-un clocot. Se pune capacul si se fierb borcanele timp de 10 minute. Daca totusi nu vrei sa te complici, cora te asteapta cu o varietate de fasole verde la conserva.

    Gogosari in sos de mustar. Un deliciu care merge foarte bine la felurile de carne dar care poate fi servit si ca fel de mancare de post. Vei avea nevoie de 1 kg de gogosari curatati, 200 g mustar fin sau boabe, 150 ml ulei de floarea soarelui, 150 ml otet alb simplu, 150 g miere, 25 g sare grunjoasa, 4-5 catei usturoi, 1-2 foi dafin. Se pregateste sosul intr-o cratita suficient de mare in care sa incapa si gogosarii adaugand deodata mustarul, uleiul, otetul, condimentele, usturoiul si se fierbe pana se dizolva bine mierea. Cand sosul clocoteste se adauga gogosarii taiati fasii si se mai fierbe totul pentru 6-8 minute. Gogosarii si sosul se pun fierbinti in borcanele in prealabil sterilizate. Nu este nevoie de o extra sterilizare prin fierberea borcanelor. Este suficient sa le intoarceti cu capacele in jos cat sunt inca fierbinti pentru 5-10 minute, apoi sa le puneti in pozitie normala si sa le acoperiti pentru a se raci treptat.

     Alte idei deosebite de muraturi ar mai fi: fructe murate (struguri, gutui, piersici, pere), lamai murate sau celebrele chutney-uri ale britanicilor, sosuri dulci-acrisoare care insotesc carnea sau aperitivele.

     Si pentru ca stim ca in diminetile de iarna painea cu unt si gem este grozava, rafturile cora te asteapta cu multe variante de dulceata si gem.

     

     

  • Articole similare